Caută
Close this search box.

Filmul FOTBAL INFINIT o comedie despre regulile jocului de fotbal

După ce a fost prezentat în premieră mondială la Berlin, recenta peliculă a regizorului Corneliu Porumboiu, „Fotbal infinit”, intră în cinematografele din România începând cu 9 martie.

Filmul, care prezintă o abordare inedită a jocului de fotbal, „a fost lansat într-un context cum nu se putea mai potrivit, în anul unei Cupe Mondiale”, a scris „Hollywood Reporter”.

Totul, în contextul în care o figură importantă a fotbalului mondial, Marco van Basten, în calitate sa de director tehnic la FIFA, cere, printre altele, renunțarea la cartonașele galbene, loviturile de departajare și la regula ofsaidului. Și personajul principal, Laurențiu Ginghină, funcționar la Prefectura Vaslui, este preocupat de aproape 30 de ani să revoluționeze regulile fotbalului: „De ce este terenul dreptunghiular?” Să aibă voie jucătorii să alerge pe tot terenul? În același timp, regizorul Corneliu Porumboiu măreşte miza și se întreabă dacă există un raport intim între fotbal și viață? „În spatele poveștilor și întrebărilor lui Laurențiu mi-am dat seama că există un conflict între lege și libertate, o tematică ce m-a interesat întotdeauna”, mărturisește Corneliu Porumboiu, care apare el însuși în film. „Eu sunt un fel de arbitru. Decizia de a apărea în film a fost una funcțională, pentru că nu puteam să las personajul singur. Am intervenit doar acolo unde era nevoie de mine”, a adăugat regizorul.

   Opinii despre „Fotbal infinit” în presa internațională

Despre cea mai recentă producție a lui Corneliu Porumboiu au scris, după vizionarea de la Berlin, publicații precum The Guardian, Hollywood Reporter sau Screen Anarchy.

„Fotbal infinit” are momente reușite de umor fin, care alternează cu introspecții subtile ale unui protagonist neconvențional”, notează  Hollywood Reporter, în vreme ce Screen Anarchy scrie că filmul lui Porumboiu prezintă „cele mai autentice și amuzante secvențe care au fost văzute la Festivalul de la Berlin”, iar Sight & Sound apreciază că filmul este „amuzant, emoționant și de o subtilitate aparte”.

„Fotbal infinit” este al doilea film al regizorului Corneliu Porumboiu, după „Al doilea joc”, în care era prezentat un dialog între regizor și tatăl lui, arbitrul internațional Adrian Porumboiu, discuția abordând însă și teme politice. În 2006, Corneliu Porumboiu obținea premiul pentru debut Camera d Or la Festivalul de Film de la Cannes pentru „A fost sau n-a fost?”, o comedie despre desfăşurarea evenimentelor din 1989 într-un oraș de provincie.  În 2009 era premiat la Cannes, primind premiul FIPRESCI și premiul juriului secțiunii Un Certain Regard pentru filmul „Polițist adjectiv”.

Filmul „Fotbal infinit” va putea fi văzut în București – Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinemateca Union, Cinemateca Eforie, Cluj – Cinema Victoria, Vaslui Cinema Cityplex (din 16 martie), Bârlad Cinema Cityplex (din 16 martie), Pitești – Cinema Trivale, Târgu Mureș – Cinema Arta, Slobozia – Casa de Cultură (din 10 martie), Brașov – cinemateca Patria (din 23 martie).

Lista completă a cinematografelor va putea fi consultată pe site-ul Voodoo Films. „Fotbal infinit” este distribuit de Voodoo Films.

 Facebook https://www.facebook.com/fotbalinfinit/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri