Caută
Close this search box.

După Oscar, tot în martie 2018, Premiile Gopo !

Breaking News!

Organizatorii celei de-a 12-a ediții a Galei Premiilor Gopo vin cu un anunţ important !

 La evenimentul pe care îl organizează  pe 27 martie 2018  la Teatrul Național I.L. Caragiale din București, actorii George Mihăiță și Vladimir Găitan vor primi Premiul pentru Întreaga Carieră !

Vladimir Găitan şi George Mihăiţă Foto: Premiile Gopo

La o jumătate de secol de la începerea filmărilor la Reconstituirea (regia Lucian Pintilie), actorii George Mihăiță și Vladimir Găitan vor fi distinși cu Premiul pentru Întreaga Carieră în semn de recunoștință și apreciere pentru întreaga lor activitatea lor artistică.

Filmul regizorului Lucian Pintilie, aflat în topul cele mai bune filme românești ale tuturor timpurilor a fost o rampă de lansare pentru cei doi actori, aflați pe atunci la primele lor roluri pe marele ecran, dar și  începutul unei prietenii care durează de cinci decenii.

https://www.youtube.com/watch?v=lbp8sDO-bL0

George Mihăiță născut pe 23 septembrie 1948 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică “Ion Luca Caragiale” în 1971, la clasa profesoarei Sanda Manu şi o mare parte din activitatea artistică și-a desfășurat-o la Teatrul de Comedie, al cărui director este în prezent. A mai jucat și pe scena Teatrului Bulandra și a Teatrului Național din București.

Printre cele mai cunoscute roluri ale sale se numară Nano în Volpone de Ben Jonson, Trofimov în Livada cu vișini de A. P. Cehov sau Titel în piesa Poker de Adrian Lustig.De curând a apărut în Breaking News piesa scrisă de Mihail Sebastian și adaptată de regizorul Mircea Cornișteanu la Teatrul de Comedie.

Activitatea sa cinematografică include peste 30 de filme, dintre care amintim Brigada Diverse (r. Mircea Drăgan), Mama (r. Elisabeta Bostan), Ilustrate cu flori de câmp (r. Andrei Blaier), Pentru patrie (r. Sergiu Nicolaescu), dar și producții recente precum Nunta mută (r. Horațiu Mălăele), Undeva la Palilula (r. Silviu Purcărete) sau, în lung metrajul lui Stere GuleaMoromeții 2 (în filmare).

Vladimir Găitan născut în 2 februarie 1947, la Suceava, a absolvit în 1970 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, secția Actorie, clasa prof. George Carabin și Elena Negreanu și a debutat pe scena Teatrului de Comedie, unde a realizat roluri memorabile în piese ca Mutter Courage de Bertholt BrechtTrei surori de A.P. Cehov12 oameni furioși de Reginald Rose sau Pierrot de Molière.

După strălucitul debut cinematografic în Reconstituirea, au urmat numeroase roluri în filme precum: Căldura (r. Șerban Creangă), Puterea și adevărul (r. Manole Marcus), Pe aici nu se trece! (r. Doru Năstase), Zbor periculos (r. Francisc Munteanu), Secretul lui Nemesis (r. Geo Saizescu), Omul zilei (r. Dan Pița) sau Detectiv fără voie (r. Silviu Jicman).

În 2002, Vladimir Găitan și George Mihăiță au fost decorați cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, distincţie acordată “pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”.

Trofeul Premiul pentru Întreaga Carieră, a fost acordat la ediţiile precedente actorilor: Ion Dichiseanu, Florin Piersic, Coca Bloos, Radu Beligan, Mitică Popescu, Iurie Darie, Ion Besoiu, Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru, Jean Constantin.

Gala Premiilor Gopo 2018 – ediția a 12-a este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Babel Communications și Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri