Caută
Close this search box.

VIDEO Cât de pregătiți suntem pentru un cutremur devastator? 41 de ani de la tragedia din 4 martie 1977

primăria capitalei

Se împlinesc 41 de ani de la cutremurul din 1977, cu magnitudinea de 7, 2 pe scara Richter. Cât de pregătiți suntem acum, în 2018, pentru un seism, iminent din păcate?

Foto: Stiri-TVR 

Bilanțul dezastrului de după cutremur

Seismul de 7.2 grade pe scara Richter a devastat tot ce i-a stat în cale. 1.500 de morți, 11.300 de răniți și circa 35.000 de locuințe la pământ. În mare, așa arată rezumatul cutremurului din ’77.

Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat la București unde peste 33 de clădiri și blocuri mari s-au prăbușit. Teoarea a cuprins îndeosebi Capitala. Imaginile, însoțite de povești emoționante despre 11 zile de căutări, revederi, reîntâlniri, stau la loc de cinste și astăzi, într-o istorie încărcată de lacrimi amare.

Un cutremur mare ar produce pagube de peste 6 miliarde de euro

Experții spun că, în cazul în care România va fi lovită de un seism ca acum 41 de ani, pagubele ar depăși șase miliarde de euro. Adică de trei ori mai multe pagube decât în 1977. De viețile oamenilor nu spune nimeni nimic. Cât despre reabilitarea clădirilor, în ritmul în care lucrările înaintează, mai avem nevoie de aproape un secol că să le punem pe picioare.

Inspectoratul General pentru situații de Urgență (IGSU) este cea mai în măsură instituție să ocupe de această problemă. Până la căutarea românilor pe sub dărâmături, cadrele IGSU de pe teritoriul întregii țări ar trebui să se ocupe de educarea acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri