Caută
Close this search box.

Fotbaliștii Generației de Aur, invitaţi la premiera filmului „Fotbal infinit”

Breaking News! Aflăm de la partenerul de comunicare, PiArt Vision: Premiera de gală a celui mai nou film al regizorului Corneliu Porumboiu, „Fotbal Infinit”, film selectat în secţiunea Forum a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, are loc joi, 8 martie, de la 20:30, la Cinema Muzeul Țăranului, în prezența unor reprezentanți celebri ai fotbalului românesc din Generația de Aur,  Gică Popescu, Florin Prunea, Miodrag Belodedici..

După proiecție, regizorul Corneliu Porumboiu, protagonistul Laurențiu Ginghină și echipa de realizatori vor urca pe scenă pentru un dialog cu spectatorii.

„Fotbal Infinit” pornește de la ideile unui funcționar local din Vaslui, Laurenţiu Ginghină,preocupat de aproape 30 de ani să revoluționeze regulile fotbalului.

„În spatele poveștilor și întrebărilor lui Laurențiu mi-am dat seama că există un conflict între lege și libertate, o tematică ce m-a interesat întotdeauna”, mărturisește Corneliu Porumboiu, care apare el însuși în film. Eu sunt un fel de arbitru. Decizia de a apărea în film a fost una funcţională, pentru că nu puteam să las personajul singur. Am intervenit doar acolo unde era nevoie de mine”, a adăugat regizorul , completând că „i-a ieşit un film între documentar şi eseu”.

 „Fotbal infinit” este cel de al doilea film al regizorului Corneliu Porumboiu care are ca temă fotbalul, după „Al doilea joc”, care a avut de asemenea, premiera la Berlinală şi în care protagonişti erau Corenliu Porumboiu şi tatăl său, Adrian, fost arbitru de fotbal.

https://www.youtube.com/watch?v=h1Irw_SzyLM

„Fotbal infinit” intră în cinematografele din România începând cu 9 martie și va putea fi văzut în București – Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinemateca Union, cinemateca Eforie, Cluj – Cinema Victoria, Vaslui Cinema Cityplex (din 16 martie), Bârlad Cinema Cityplex (din 16 martie), Pitești – Cinema Trivale, Târgu Mureș – Cinema Arta, Slobozia – Casa de Cultură (din 10 martie), Brașov – cinemateca Patria (din 23 martie). Lista completă a cinematografelor va putea fi consultată pe siteul Voodoo Films.

Biletele la eveniment pot fi achiziționate pe Eventbook.ro, în rețeaua Eventbook și de la casieria Cinema Muzeul Țăranului.

Citez cîteva opinii apărute în presă :

„Hollywood Reporter” a remarcat: „Fotbal Infinit” prezintă o abordare inedită a jocului de fotbal şi „a fost lansat într-un context cum nu se putea mai potrivit, în anul unei Cupe Mondiale”.

„Ce am apreciat cel mai mult la Fotbal infinit este reacţia pe care o poate trezi publicului. Pentru unii (…) poate fi o trăsnită teorie despre reinventarea fotbalului, dar pentru cei mai mulţi este o viziune reconfortantă despre ceea ce putem considera în viaţă puncte fixe, pe care le luăm ca atare şi pe care le folosim ca repere în itinerariul zilnic. Dar dacă aceste puncte nu sunt fixe? Dacă le-am putea mişca fie şi un centimetru itinerariul nostru nu ar fi diferit, poate mai eficient, poate mai aventuros? Pentru spectatorul atent şi receptiv, filmul provoacă o fericită introspecţie ce ar putea duce la o eliberatoare renegociere a acestor puncte fixe, orice formă ar avea ele.” (Cronicar)

Cotidianul  The Guardian scrie despre „viziunea ciudată a unui om pentru un frumos sport. O accidentare  transformă  un fotbalist inteligent într-unul care visează la un teren octogonal, explică publicația, menționând că documentarul lui Porumboiu aduce în prim-plan un portret neobișnuit. Laurențiu Ginghină a suferit accidentarea în epoca lui Ceaușescu, dar și-a dezvoltat teoria în anii 1990. El însuși și fotbalul lui infinit ar putea să fie imaginea satirică și dezolantă a României înseși, împleticindu-se, dar sperând în mai bine. Fotbal infinit este o experiență sobră de 70 de minute, însă idealismul excentric al lui Laurențiu Ginghină îți rămâne în minte.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri