Caută
Close this search box.

Spania, afectată de o grevă feministă fără precedent

 

Mii de femeile din Spania răspund la apelul sindicatelor şi al organizaţiilor feministe, lansat cu ocazia zilei internaţionale a drepturilor femeii. Mobilizarea a început miercuri la miezul nopţii prin concerte în centrul Madridului, iar instrumente principale sunt cratiţele.

Manifestaţia principală are loc joi seară.

Obiectivul protestului: apărarea egalităţii salariale, dar şi denunţul hărţuirii şi a violenţei împotriva femeilor.

Grevă la metrou şi în căile ferate, pichete în faţa marilor magazine, prezentatoare-vedetă absente din mass-media – Spania s-a mobilizat joi pentru drepturile femeilor printr-o grevă generală ”feministă” fără precedent în această ţară, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Cele două principale sindicate spaniole, UGT şi CCOO, au cerut oprirea lucrului timp de două ore, solicitare care, conform estimării lor, a fost pusă în practică de circa 5,3 de persoane pe tot cuprinsul ţării. Alte zece sindicate au cerut grevă pentru întreaga zi de joi, după modelul unei mişcări similare din Islanda în anul 1975.

Cel mai ascultat post de radio spaniol, Cadena Ser, şi-a pierdut joi vocile feminine, iar femeile au fost absente şi din redacţia primului cotidian al ţării, El Pais.

Peste 300 de trenuri au fost anulate, iar în mai multe oraşe s-au format mici adunări în pauza de lucru de la prânz.

Paula Biempica, o angajată a unei bănci, în vârstă de 39 de ani, spune reporterului AFP că acum face grevă pentru prima dată în viaţa ei. ”Multe dintre noi am renunţat la promovări pentru a ne dedica familiei şi căminului”, spune ea, reproşând lumii corporatiste că nu îi permite să împace serviciul cu obligaţiile pe care le are ca mamă a patru copii.

La Barcelona, o studentă musulmană în vârstă de 23 de ani, Amira Malainne, care purta la un protest un hijab mov – culoarea cauzei feministe în Spania – spune că are ”mai multe motive ca oricine altcineva să fie acolo”. ”Suferim o triplă discriminare: pentru că suntem femei, străine şi musulmane”, declară ea reporterului.

Totuşi, Spania este o ţară foarte apreciată pentru măsurile de combatere a violenţei împotriva femeilor, adoptând în anul 2004 o lege specifică în acest sens şi care este prezentată de Consiliul Europei ca fiind un ‘model’.

Femeile sunt plătite cu 14,2 % mai puţin

Conform datelor Eurostat, în Spania femeile sunt plătite în medie cu 14,2 % mai puţin decât bărbaţii, ceva mai bine comparativ cu media europeană de 16,2%.

Însă dezbaterile pasionale despre cauza feministă durează deja de câteva săptămâni în Spania, alimentate mai ales de declaraţiile a două femei ministru care au cerut o ”grevă de zel”, apeluri ce au scandalizat stânga.

De aceste apeluri s-a delimitat şi premierul conservator Mariano Rajoy, nu însă şi colega sa de partid Ana Pastor, preşedinta Congresului. ”Există bărbaţi care continuă să creadă că femeile calcă mai bine hainele”, spunea ea joi.

La rândul ei, Soraya Saenz de Santamaria, vicepremier în guvernul de la Madrid, a spus că ‘încă sunt multe lucruri de schimbat, întrucât chiar şi femeile vicepreşedinte ale guvernului trebuie să suporte comportamente machiste inacceptabile’.

Mişcarea este urmată şi de actriţe celebre, precum Penelope Cruz sau Rossy de Palma, ce l-au inspirat pe regizorul Pedro Almodovar, care elogiază în filmele sale femeile spaniole. Penelope Cruz şi-a anulat participarea la diferite evenimente şi a anunţat că l-a lăsat pe partenerul ei, actorul Javier Bardem, să se ocupe de copii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri