Caută
Close this search box.

Ceasurile electrice din Europa au rămas în urmă cu şase minute

ceasurile electrice

Ceasurile electrice din 25 de state din Europa au rămas în urmă cu şase minute, în ultimele două luni. Aceasta din cauza unei dispute dintre Serbia şi Kosovo, anunţă ENTSO-E, asociaţia transportatorilor europeni de energie, informează Mediafax.

Un stat în afara legii. Consumă energie electrică fără să plătească

Ceasurile electrice, afectate de ţeparul Kosovo

Reţeaua interconectată de electricitate din Europa a pierdut 113 GWh de la mijlocul lunii ianuarie. Totul – în condiţiile în care Kosovo a consumat mai multă electricitate decât a furnizat. Serbia nu a mai acoperit acest deficit, aşa cum făcea de obicei.

Drept urmare, frecvenţa reţelei, de 50hz, a scăzut în toată reţeaua europeană. Astfel, ceasurile electrice, care măsoară timpul acordându-se cu frecvenţa din sistemul energetic, au rămas în urmă cu până la şase minute. Problema a afectat ceasurile radio cu alarmă, ceasurile cuptoarelor sau cele ale sistemelor de încălzire.

Nordul Kosovo nu plăteşte ce consumă

Nordul Kosovo, care adăposteşte o minoritate sârbă, a rămas fidel Belgradului. Regiunea nu plăteşte energia pe care o consumă. O înţelegere din anul 2015 care trebuia să rezolve problema a fost blocată de Serbia.

Operatorul de transport sârb, EMS, a precizat că în ianuarie şi februarie Kosovo a folosit neautorizat energie electrică din reţeaua europeană sincronizată. Un oficial al operatorului din Kosovo a spus că de energie a beneficiat minoritatea sârbă, care nu a plătit pentru curent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri