Caută
Close this search box.

Ochelari pentru nevăzători care avertizează când apar obstacole

ochelari

Nevăzătorii au o speranță în plus la o viață normală, grație invenției unui grup de tineri români. Ei au realizat o pereche de ochelari unică. Cu ajutorul unor senzori, ochelarii îi avertizează pe purtători când apar obstacole, informează Ştirile TV.

Ochelari pentru nevăzători, care au evoluat tehnologic

Inițial, dorința inventatorilor a fost să găsească o modalitate prin care să transpună culorile în stimuli olfactivi. Scopul – nevăzătorii să poată distinge nuanțele. Când însă au discutat cu o astfel de persoană, tinerii au realizat că nu acesta este cel mai important lucru.

Gabriela Firea, despre bugetul PMB: Avem 111 milioane de euro alocaţi pentru sănătate

Aceşti ochelari trebuiau să dea siguranță în deplasare și relaționarea cu obiectele din jur. Astfel, s-au născut ochelarii care au evoluat progresiv din punct de vedere tehnologic.

Patru funcţionalităţi

Tudor Ioan Popa, inventator, student la Universitatea de Tehnologie din Eindhoven:

Ochelarii au patru funcționalități: ajută persoanele nevăzătoare să meargă în linie dreaptă, să știe dacă au obstacole în jurul lor – precum mașini sau scaune sau măsuțe, gropi. Să știe ce distanță au între ei și un perete sau o ușă. Și chiar pot detecta și pericolele termice.

De exemplu, răsturnarea unei căni cu cafea fierbinte ar putea produce arsuri serioase, iar pentru nevăzători, simțul tactil e fundamental.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri