Caută
Close this search box.

În ce se transformă locul în care au murit soții Ceaușescu. Decizia a fost luată

Într-un ironic joc al sorţii, unitatea militară în care şi-au găsit sfârşitul soţii Ceauşescu va avea o cu totul altă destinaţie.

FOTO: rtv.net

După aproape 30 de ani de la execuţia din ziua de Crăciun, pe acel loc se va ridica un mall, exponent al capitalismului de care Ceauşescu a încercat din răsputeri să ne ţină la distanţă. Noul centru comercial se va întinde pe 70.000 de metri pătraţi.

Unitatea Militară 1378 s-a desfiinţat demult, potrivit digi24.ro. Dar telefoanele cu disc, televizorul alb-negru decorat cu celebrul bibelou în formă de peşte, paturile din fier şi uniformele soldaţilor socialişti răscolesc încă amintirea Crăciunului din ’89. În curtea din spatele clădirii e locul. Cum ieşi, la dreapta, se vede zidul găurit de gloanţele trase de plutonul de execuţie.

Col. Rez. Ioan Valentin Sandu, fostul comandant al UM 1378: „Ei au ieşit printr-o uşă a Comandamentului, au fost escortaţi de cei trei ofiţeri din cadrul plutonului de execuţie. Ceauşescu când a ieşit din clădire, însoţit de Elena Ceauşescu, a început să cânte Internaţionala. După care au fost aduşi la acest zid pe această alee şi împinşi, s-a executat fără altă comandă, fără nimic… Am văzut execuţia de la câţiva metri. Nu este un moment de care-mi amintesc cu plăcere. Moment greu să vezi o crimă… o execuţie.”

Sătui de amintiri, aleşii actualului popor vor să schimbe cu totul faţa zonei. Vor o poveste nouă, cu iz capitalist, fix pe terenul fostei unităţi militare. Sunt 26 de hectare de maidan înţesat cu ciulini, bălării şi plin noroaie, pe care Consiliul Judeţean Dâmboviţa va face acolo mall, stadion, şosea cu patru benzi, locuinţe sociale şi un sediu nou pentru Registrul Auto, potrivit digi24.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri