Caută
Close this search box.

Carne alterată. Au ajuns în România produsele belgiene de la Veviba?

carne alterată

APC solicită autorităţilor sanitar-veterinare române să „confirme sau să infirme dacă România a importat din Belgia produse din carne alterată, fabricate de compania Veviba”. Marele producător este implicat înstr-un scandal de falsificare a termenului de garanţie a produsului.

Restaurant din Constanța, închis pentru mizerie

Costel Stanciu, preşedinte APC, cere public ANSVSA:

Solicit în mod public ANSVSA-ului să confirme sau să infirme dacă România a importat din Belgia produse din carne, fabricate de compania Veviba, falsificate cu pasta obținută din carcasa de bovină.

De asemenea, să comunice dacă are cunoștință despre reetichetarea acestor produse în sensul ascunderii faptului că le-a expirat data durabilității minimale/termenul de valabilitate, acțiune frauduloasă care ar pune în pericol viața și sănătatea consumatorului român.

Ce provoacă consumul de produse din carne alterată

Consumul de produse din carne alterată provoacă toxinfecţii alimentare, vărsături, diaree şi alte probleme digestive grave. Totodată, în produsele din carne alterată există bacterii periculoase, precum E. coli, Pseudomonas, Klepsiella etc..

Acestea pot duce la decesul copiilor, persoanelor în vârstă şi al adulţilor cu afecţiuni medicale cronice. De cele mai multe ori, cei care practică astfel de fraude alimentare folosesc condimente sau substanţe chimice. Aceasta pentru a face imposibilă depistarea alterabilităţii de către consumatori prin intermediul organelor de simţ, văz, miros şi/sau gust.

Povestea scandalului carne alterată de la Veviba

Belgia a închis o mare fabrică de prelucrare a cărnii – Veviba, după ce autorităţile de supraveghere a pieţei din această ţară i-a retras autorizaţia de funcţionare. Ca rezultat al acestei acţiuni, supermarketurile belgiene au scos de la comercializare produsele din carne fabricate de compania în cauză.

În urma analizelor de laborator, autorităţile belgiene au identificat în carnea de vită tocată, o pastă obţinută din carcasa de vită, lucru interzis de legislaţia europeană. Un angajat al companiei Veviba a mărturisit la postul public de radio belgian, modul în care s-a realizat reetichetarea produselor din carne de vită în vederea ascunderii faptului că aceasta este improprie consumului uman, iar apoi produsele au fost exportate în ţări din sud-estul Europei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri