Caută
Close this search box.

130 de ani de la inaugurarea Ateneului Roman

14 februarie 2018 inseamna  130 de ani de la inaugurarea Ateneului Român, cladire ridicata prin fonduri stranse de faimosul apel „Dati un leu pentru Ateneu”.

Clădirea Ateneului Român a fost construită între 1886 şi 1888 după planurile arhitectului francez Paul L. Albert Galleron, la iniţiativa unui grup de intelectuali, în frunte cu dr. Constantin Esarcu, V.A. Urechia, Nicolae Kretzulescu ş.a., cu colaborarea marilor arhitecti romani Grigore Cerchez, Constantin Olănescu, Ion Mincu, Ion Gr. Cantacuzino.

Construită în stil neoclasic, clădirea Ateneului Român este, prin varietatea materialelor, feroneria şi decoraţia interioară bogată, policromă, un exemplu reuşit de îmbinare a clasicismului cu spiritul eclectic francez de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Cupola Ateneului a fost proiectată de inginerul Elie Radu, decoraţiile au fost realizate de italianul Napoleone d’Este şi germanii Kubles, N. Schwalbach şi F. Elsner, iar fresca circulară, din sala de concerte, îi aparţine pictorului Costin Petrescu .

Clădirea are aspectul unui templu ionic cu şase coloane frontale şi două laterale. Marele hol circular de la intrare este înconjurat de 12 coloane dorice care susţin sala de concerte. Patru scări monumentale în spirală, de tip baroc, din marmură de Carrara, formează balcoane la etajul intermediar şi fac legătura cu sala de concerte acoperită cu cupola decorată policrom şi anexele (birouri, săli de repetiţii, cabine pentru solişti şi dirijor etc.). Acoperişurile celor patru scări formează mici cupole care înconjoară cupola mare (28,5 m diametru) înălţată pe un zid circular străpuns de 20 de ferestre.

Istoria nu sta numai in cladirea insasi ci si in miile de evenimente culturale, muzicale, politice care s-au intamplat in acest loc maret, unic si semnificativ pentru Bucuresti dar si de valoare universala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri