Caută
Close this search box.

Alarmant! România, cel mai mare risc de sărăcie din UE în cazul persoanelor ocupate

Riscul de sărăcie la persoanele ocupate din România este extrem de ridicat. Aproape dublu (18,9%) în anul 2016 faţă de media din Uniunea Europeană (9,6%). La noi riscul este mult mai mare, 21,5% în cazul bărbaţilor, respectiv 15,2% în cazul femeilor.

România are cel mai mare risc de sărăcie la persoanele ocupate din UE, fiind urmată la distanţă de Grecia (14,1%), Spania (13,1%), Luxemburg (12%), Italia (11,7%) şi Bulgaria (11,4%). La polul opus, cel mai mic risc de sărăcie în rândul persoanelor ocupate se regăseşte în Finlanda (3,1%), Cehia (3,8%), Belgia (4,7%) şi Irlanda (4,8%), conform datelelor publicate de Eurostat, citat de Agerpres.

Datele mai arată că, la nivelul UE, riscul de sărăcie la persoanele ocupate a crescut constat în ultimii ani, de la 8,3% în 2010 la 9,6% în 2016. Această tendinţă de creştere s-a înregistrat în majoritatea statelor membre, cele mai mari creşteri fiind înregistrate în Ungaria (de la 5,3% în 2010 la 9,6% în 2016, creştere de 4,3 puncte procentuale), Bulgaria (creştere de 3,7 puncte procentuale), Estonia (3,1 puncte procentuale), Germania (2,3 puncte procentuale), Italia şi Spania (ambele cu o creştere de 2,2 puncte procentuale).

Doar în nouă state membre UE riscul de sărăcie la persoanele ocupate a scăzut în 2016 comparativ cu 2010, cele mai mari progrese fiind înregistrate în Lituania (de la 12,6% în 2010 la 8,5% în 2016, scădere de 4,1 puncte procentuale), urmată de Danemarca (scădere cu 1,2 puncte procentuale), Letonia (1,1 puncte procentuale) şi Suedia (1,0 puncte procentuale).

Riscul de sărăcie la persoanele ocupate este influenţat foarte mult de tipul de contract de muncă: acest risc este de două ori mai mare pentru cei care lucrează în regim part-time decât cei care lucrează full time şi de aproape trei ori mai mare pentru cei care au locuri de muncă temporare decât cei cu locuri de muncă permanente.

Repartiţia pe sexe arată că bărbaţii ocupaţi au un risc mai mare de sărăcie decât femeile ocupate, 10% respectiv 9,1% în UE, în timp ce în România riscul este mult mai mare, 21,5% în cazul bărbaţilor respectiv 15,2% în cazul femeilor.

Un răspuns

  1. pare paradoxal ca tocmai persoanele ocupate (in munca) sa cada aub incidenta riscului de saracie, insa asta se intampla specific(si detasat, fata de urmatoarele tari din clasament) in Romania, pentru ca asa este „normal” adica matematica, numerele, nu mint ,Romania este o tara cu o conducere de tip extractie, absolut toti cei care se randuiesc la conducere, au un singur scop si tel, sa extraga cat mai mult***( din economie) , sa vanda cat mai mult, oricui si chiar pe nimic si sa plateasca -celor care muncesc- cat mai putin….Mai mult ,rata ocupatiei in munca este aprox. dubla fata de restul UE, insa si asta face sens, proprietarii -mai ales de facto- fiind entitati straine, este absolut normal sa transfere profitul in tarile lor si sa-si sustina somerii, etc., cu ajutoare regesti…Sclavii din Romania muncesc, pentru ca vatafii iohanis, dragnea, docila, isi dau si sufletul(metaphoric) pentru a-i stoarce chiar si de ultima picatura de sange, pe romani…(***haitele de bugetari au ajuns la un numar si la o imbarligatura , practic, imposibil de destructurat(2***), aceste peste cateva sute de mii de bugetari, politicieni, popime, etc.,-adica sub 0,02% din populatie- consuma(si „castiga”) mai mult decat restul de 17-18 milioane,si -i numesc „restul”, desi sunt imensa majoritate, insa ei insasi se considera rest, de unde iubitii lor conducatori, ii considera la fel, si-i trateaza ca atare…; 2-*** exceptie, bomba atomica administrativo-politica, adica intoarcerea la Monarhie insa numai cu aport Englez, si simultan, reducerea parlamentului la o suta capete, a judetelor la max. 10 si toate celelalte masuri expuse de mii de ori, care practicate de alte tari, le-au pus in topul cel mai elevat, al natiilor…)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri