Caută
Close this search box.

CCR nu mai participă la evaluările europene pe MCV

curtea constituţională

CCR a transmis Comisiei Europene că nu mai doreşte să fie implicată în discuţiile privind raportul MCV. Magistraţii Curţii au fost lăudaţi în repetate rânduri în rapoartele Bruxelles-ului. Aceasta pentru modul în care susţinuseră statul de drept.

Tudorel Toader, pregătit să sesizeze CCR dacă Laura Codruţa Kovesi nu va fi revocată

Surse din sistemul judiciar au declarat pentru Adevărul că Mona Pivniceru a insistat ca instituţia să nu mai fie amestecată în discuţiile cu oficialii europeni.

Dorneanu, preşedintele CCR, s-a întâlnit cu reprezentanţii Comisiei Europene

Preşedintele Curţii Constituţionale s-a întâlit joi cu reprezentanţii Comisiei Europene, anunţă jurnalistul Sebastian Zachmann. Oficialii europeni au venit la Bucureşti pentru a discuta cu oficialii români din sistemul judiciar.

Subiectul – Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV). Acesta este raportul prin care UE evaluează progresele României şi Bulgariei în domeniul Justiţiei. Potrivit unui comunicat al Curţii, Valer Dorneanu le-a transmis oficialilor europeni că, pe viitor, magistraţii CCR nu mai vor să discute cu Bruxelles-ul despre raportul MCV.

Pornind de la rolul, locul şi atribuţiile Curţii în cadrul statului de drept, care o obligă să aibă o poziţie de neutralitate în relaţiile dintre autorităţile publice şi îi impun obligaţia de rezervă în ceea ce priveşte exprimarea unor puncte de vedere ce fac obiectul dezbaterilor publice, cu eventuale conotaţii politice, Plenul Curţii Constituţionale şi-a manifestat dorinţa de a nu mai fi implicat în programul delegaţiilor Comisiei Europene în contextul MCV.

, se arată în comunicat. Pe scurt, Curtea a rupt legăturile cu Comisia Europenă invocând faptul că discuţia despre MCV este una politică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri