Caută
Close this search box.

Liiceanu: Eminescu îşi defăima țara, în conceptia lui Dragnea. Suntem pe mâna unor impostori

gabriel liiceanu

Gabriel Liiceanu a vorbit la emisiunea „În fața ta” despre legea defăimării, propunere făcută de Liviu Dragnea, afirmând că „povestea asta cu legea defăimării ar trebui să înceapă cu Eminescu.

În 1880, Eminescu își defăima țara, în conceptia lui Dragnea, așa cum n-a făcut-o nici unul dintre noi. În 12 noiembrie 1880, Eminescu scria: ‘pretutindeni în administrație, în finanțe, universități, la academie… pe jeturile de miniștri nu întâlnim, în mare majoritate, decât iarăși și iarăși fatale fizionomii nespecializate, aceeași protoplasmă de postulanti, de reputații uzurpate, care se grămădește înainte în toate și care tratează cu o egală suficientă toate ramurile administrației publice. A perpetua rămânerea la putere a unei clase de paraziți sociali, a unor oameni fără știința de carte și fără caracter, slugi ai oricărui guvern și ai oricărui sistem, dar dușmani ai meritului și adevărului sub orice sistem și sub orice guvern e de neauzit. Dar așa e.’

„Vă dați seama ce actualitate are textul asta?! Propoziția ultimă parcă ne descrie. Suntem pe mâna unor impostori care nu știu nimic. Cei doi șefi ai camerelor sunt repetenți. Și Dragnea, și Tăriceanu au în CV-urile lor note de 4 și 5 și repetenție. Nu știu sa facă nimic, nu au nici o competență.”, spune Liiceanu.

Filosoful a spus că subiectul defăimării este unul vechi și că „patriotismul adevărat presupune semnalarea lucrurilor care nu merg în țara ta și evident îi faci răspunzători pe cei care o aduc într-o situație în care îți e rușine de imaginea ei”.

„Cum adică? Aveți la Camera Deputaților un infractor? E posibil așa ceva? Și tot ei inițiază legile?”

„Am fost invitat la un moment dat la Bruxelles, de Monica Macovei, care făcuse o întâlnire cu europarlamentarii. Alături de mine stătea Tudorel Toader și trebuia să explicăm asaltul la legile justiției. Lucrurile pe care le-am spus acolo, scoaterea la lumină a grozăviilor din februarie 2017 și lunile care au urmat.

Impactul acestor discursuri de acolo a fost foarte mare. Nu le-a venit să creadă. Cum adică? Aveți la Camera Deputaților un infractor? E posibil așa ceva? Și tot ei inițiază legile care îi scutesc de pedeapsă?”

La întoarcere, au fost acuzaţi de defăimarea României

„Lucrul ăsta e vechi. Înainte de 1989, în ultimii doi ani, au fost scrisori trimise la Europa Liberă. Doinea Cornea a fost prima care punea în discuție politica lui Ceaușescu. Apăruse o teamă în securitate că intelectualii au o supapă, că pot trimite nemulțumirile în afară, având ca platformă Europa Liberă. Drept care, am fost invitat de secretarul de partid pe Universitate. El răspundea de comportamentul celor din academic.

Discuția a fost exact așa: tovarășu’, dacă aveți nemulțumiri, vă rugăm să veniți să ni le spuneți, nu ieșiți cu ele în afară, că defăimați țara. Povestea e veche, nu e o noutate. Nu știu exact când a apărut, probabil în comunism.

Însă felul de a spune ce crezi despre țară, despre ceea ce nu merge în ea și faptul de a-ți exprima o enormă suferință grefată pe iubirea de țară, pentru că atunci când iubești pe cineva, suferi pentru defectele lui…”, a declarat Gabriel Liiceanu la Digi24.

„Nu poți, trebuie să dea seamă în fața oamenilor. Deci ideea că-i defăimezi dacă vorbești de rău, dacă defăimezi țara, e un sofism ordinar. Atrage atenția asupra felului mizerabil în care te slujesc, nu-ți defăimezi țara, ci le reproșezi lor că nu-și fac meseria de oameni aleși sa te slujească așa cum trebuie. (…)

Eu nu pot să cred că la gradul de reactivitate pe care l-a atins societatea română, din 2017, nu cred că se poate face pas înapoi. Ar însemna să ne reatomizăm; este cel mai mare pericol. Adică fiecare sa gândească doar pe cont propriu, adică doar pentru el și familia lui, nepăsându-i de cei din jur, de ce legi se dau, de cât de mult se bruschează libertățile individuale, spunând că eu intru în bula mea, pentru că îmi dau amendă.”, a mai spus Liiceanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri