Simptomele infecţiei cu Salmonella. De ce ajung produsele infectate pe rafturile magazinelor

Consumatorii români ajung să cumpere produse care sunt infectate cu Salmonella din cauză că autorităţile nu fac controale reale, iar buletinele de analiză sunt făcute selectiv şi nu pe toate loturile de marfă, cum ar fi normal. Aşa susţin reprezentanţii protecţiei consumatorilor, după cazul recent în care din supermarketurile Lidl au fost retrase loturi de cereale infectate cu Salmonella.

Alertă în supermarketurile Lidl din ţară după ce la un control de rutină s-a descoperit că un tip de cereale bio, respectiv «Golden Sun Bio Organic Amaranth, 500g», sunt infestate cu salmonella. Anunţul a fost făcut de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, care a dispus retragerea de la raft a tuturor produselor de acest gen şi returnarea banilor consumatorilor, fără ca aceştia să vină şi cu un bon fiscal doveditor.

Deşi întreaga cantitate de produs a fost scoasă de la vânzare, Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (InfoCons), atrage atenţia că se ajunge în astfel de situaţii pentru că în România buletinele de analize sunt făcute de cele mai multe ori selectiv şi nu pe toate loturile de marfă, cum ar fi normal.

”Nu trebuie să ajungem în situaţia de a scoate de la raft anumite produse. Ele nu trebuie să ajungă la raft. Problema principală este că autorităţile publice nu fac controale la raft, ci fac controale prin prelevare de pe linia de producţie sau din depozite. Dar consumatorii cumpără de la raft. Nu cumpără nici din depozit, nici din linia de producţie. Şi, ce e cel mai grav în România, este că nu se fac publice rezultatele controalelor. În momentul în care o să vedem că un magazin, un brand, un produs ia amenzi constant, automat nu o să mai cumpărăm nici noi acel produs şi el va fi eliminat de la raft. Doar aşa vom avea în sfârşit produse calitative la raft”, explică Mierlea pentru „Adevărul”.

Simptomele infecţiei cu Salmonella

Salmonella poate provoca afectiuni grave stomacale sau intestinale (salmoneloza). Ea stă la baza a 85.000 de infecţii în întreaga Uniune Europeană, în decursul unui an întreg. Deşi cifrele au mai scăzut, medicii atrag atenţia că toxiinfecţiile alimentare, una din consecinţele infecţiei cu Salmonella, nu sunt raportate de toţi cei care se îmbolnăvesc.    Simptome ca greaţă, vărsături, diaree şi stare generală alterată ar trebui să îi trimită pe români direct la camera de urgenţă, spun doctorii. Asta pentru că deşi în anumite situaţii infecţia poate fi tratată cu antibiotic, în cazurile grave se poate ajunge chiar şi la deces.

 

 

Un răspuns

  1. Hai ca este misto rau de tot: bio, organic, eco, sun, …., intruneste toate calitatile pentru un pret dublu fata de altele similare non-bio, non-organic, non-eco, non-sun, si alte non…., dar este infestat cu Salmonella.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *