Caută
Close this search box.

Raed Arafat despre țigările electronice: ”Noile aparate de fumat ale morții”

arafat

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a afirmat că parlamentarii vor iniţia un proiect legislativ prin care să fie interzisă promovarea în public a ţigărilor electronice, pe care le-a numit ”noile aparate de fumat ale morții”.

”Noaptea trecută, pasajul universității era fără reclamele la tutun pe care le-am comentat acum câteva zile. Multumesc tuturor celor care au luat poziție față de promovarea acestor produse. Multumesc presei care a preluat acest subiect șl-a tratat cu maxima seriozitate. Astăzi la orele 10:00, la Senatul României, reprezentanții “2035 fără tutun” împreună cu alte organizații si personalități vor prezenta proiectul de modificare a legii care interzice promovarea produselor din tutun astfel încât noua forma a legii să includă și noile modalități introduse recent pe piață. Poate dispar în cel mai scurt timp si celelalte reclame răspândite peste tot. Sper ca parlamentarii noștri sa preia propunerile si sa initieze un proiect legislativ in acest sens astfel in cat sa oprim in cel mai scurt timp promovarea acestor produse si recrutarea noilor generatii de fumatori de catre comerciantii mortii!”, declară doctorul Raed Arafat.

Pe 18 martie, el semnalase într-o postare pe aceeaşi reţea de socializare că în pasajul de la Piaţa Universităţii erau reclame la astfel de dispozitive cu tutun.

Arafat sublinia atunci că, deşi în ultimii ani s-a câştigat teren faţă fabricanţii şi comercianţii de tutun, revine acum ofensiva mediatică a acestora prin „reclame agresive pentru fumatul fără fum”.

„Studiile despre efectele acestui mod de fumat încă sunt la începutul lor, iar comercianţii de tutun pretind că acest mod ar fi mai ‘sănătos’ decât fumatul clasic. Chiar dacă ar fi aşa, revenirea la promovarea agresivă a tutunului sub noua formă de fumat nu va avea impact doar asupra fumătorilor clasici. Promovarea atinge şi copiii şi tinerii care încă nu au început să fumeze, iar fumatul, indiferent sub ce formă, este un pericol pentru sănătatea publică şi este pericol pentru orice persoană care îl practică, precum şi pentru persoanele din jurul ei. Cu alte cuvinte, asistăm neputincioşi la revenire la o ofensivă similară cu cea din anii ’90, înaintea interzicerii promovării tutunului, când promovarea avea ca ţintă tinerii şi copiii care reprezentau viitoarea clientelă a comercianţilor de tutun”, mai arăta Arafat.

Dacă nu se va acţiona urgent pentru stoparea promovării în public a „noilor aparate ale morţii şi al acestui mod de fumat”, adaugă el, se poate ajunge la situaţia în care numărul fumătorilor să crească prin recrutarea generaţiilor tinere, care să înceapă să utilizeze direct acest nou mod, crezând că este mai puţin nociv pentru sănătatea lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri