Caută
Close this search box.

Iohannis despre Brexit: „Negocierile merg într-o direcţie care este foarte favorabilă României”

Președintele Klaus Iohannis a precizat, vineri, la Bruxelles, că negocierile post-Brexit merg într-o direcție „favorabilă României.”

„Cum am spus deja ieri, negocierile merg într-o direcţie care este foarte favorabilă României şi acest lucru nu este întâmplător. Noi ne-am implicat în discuţiile cu echipa de negociere, cu celelalte echipe din ţările Uniunii Europene şi am obţinut până aici – repet, este o fază incipientă de negociere – am obţinut rezultate bune”, a spus președintele Iohannis, conform News.ro.

Potrivit șefului statului, cele trei teme importante pentru România în aceste negocieri: drepturile cetăţenilor, acordul financiar şi acordul ulterior pe securitate şi apărare.

„Pot să spun că acum, la momentul la care vorbim, negocierile au dus la un document care satisface 100% partea de cetăţeni. Deci, nu numai că s-a acceptat acordarea drepturilor cetăţenilor europeni care sunt acum în Marea Britanie, ci şi a cetăţenilor care vor intra în Marea Britanie până la terminarea perioadei de tranziţie, lucru foarte important. Acordul financiar, aşa cum s-a negociat până în momentul acesta, este 100% satisfăcător din punctul nostru de vedere. Iar apărare şi securitate este o chestiune care nu ţine neapărat de negocierea pe Brexit, ci ţine de o înţelegere ulterioară, dar am putut să vedem deja aseară, când s-a discutat, solidaritatea cu Marea Britanie în chestiunea UK – Rusia. Toată lumea a fost de acord că aici avem nevoie şi vom avea o înţelegere foarte bună”, a mai spus Iohannis.

„Concluzia este că se vor face demersurile necesare pentru o negociere serioasă, în termene rezonabile. Perioada până la 1 mai nu este un termen rezonabil pentru o negociere de acest tip, dar suntem, ca să mă exprim aşa, pătrunşi de un optimism precaut”, a adăugat preşedintele.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri