Caută
Close this search box.

Fiul ministrului Mureșan, găsit mort într-un hotel din Kenya, lucra pentru Cambridge Analytica

Dan Mureşan, fiul lui Ioan Avram Mureşan, fost ministru al Agriculturii, care, în 2012, a fost găsit mort în camera sa de hotel din Kenya, lucra pentru firma de consultanţă politică Cambridge Analytica, protagonista unui uriaş scandal internaţional care a făcut deja multe valuri.

Dan Mureşan a murit subit la 32 de ani. El lucra pentru Cambridge Analytica, firma britanică de consultanţă care a pus la punct strategii electorale în ţări din Africa, sud-estul Asiei şi Europa de Est.

Conform nation.co.ke, citat de HotNews, înaintea de a muri, Dan lucra la campania președintelui kenian Uhuru Kenyatta

Christopher Wylie, fost director de cercetare la Cambridge Analytica, cel care a făcut primele dezvăluiri privind folosirea datelor utilizatorilor de Facebook în campaniile electorale, a spus că Dan Mureșan a fost predecesorul său în funcție.

”Când m-am angajat nu mi-am dat seama … el (Dan) tocmai fusese găsit mort în camera sa de hotel. De aceea aveau un post liber”, a spus Wylie, potrivit publicaţiei kenyene citate.

Wylie a refuzat să spună cum a murit românul: ”Nu pot afirma că a fost ucis. A murit în camera sa de hotel”.

Dan Mureşan ocupa poziţia de coordonator al campaniilor electorale pentru clienţii firmei britanice în care activă. În calitate de expert în comunicare politică a coordonat campanii electorale în Texas, Virginia şi în ţări din estul Europei şi Africa. El a absolvit London School of Economics şi George Washington University, unde a obţinut un masterat în management politic şi naţionalism.

„Din păcate este adevărat”

Fiul lui Ioan Avram Mureşan a murit într-un hotel din Kenya, scria, la 9 septembrie 2012, ziarul Adevărul.

Ileana Gaiţă, fost consilier al lui Ioan Avram Mureşan, în perioada când acesta era ministru al Agriculturii, a confirmat atunci decesul lui Dan Mureşan. „Din păcate este adevărat. A murit într-un hotel din Kenya, acolo unde era şeful de campanie al unui candidat pentru alegerile generale”.

Sursa foto: Adevărul

Ioan Avram Mureşan şi Dan Mureşan (drepata)

Tatăl său, fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Mureşan, a fost condamnat definitiv la sfârşitul lui mai 2012, la 7 ani închisoare cu executare pentru deturnare de fonduri. Procurorii l-au acuzat că, în calitate de ministru, ar fi elaborat în perioada 1999-2000 mai multe rapoarte pentru scoaterea din rezerva de stat a cantităţii de 5.000 de tone ulei, sub formă de împrumut, beneficiar fiind SC Sun Oil din judeţul Constantă.

Soft care să să influenţeze votul alegătorilor

Cambridge Analytica a fost acuzată că a folosit fără consimţământ datele a 50 de milioane de utilizatori ai reţelei sociale pentru a elabora un soft care să prezică şi să influenţeze votul alegătorilor. Datele ar fi fost recuperate prin intermediul unei aplicaţii de teste psihologice concepută de psihologul rus Aleksandr Kogan. Acesta s-a născut în Moldova şi a trăit până la 7 ani la Moscova, înainte de a pleca în Statele Unite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri