Caută
Close this search box.

La 70 de ani student la arte şi personaj de film!

Organizatorii anunţă că, începând cu data de 13 aprilie 2018 va avea loc, în București, Botoșani, Bacău, Iași, Piatra Neamț, Oradea, Sibiu, Baia Mare, Craiova, Pitești, Râmnicu Vâlcea și Brăila,  premiera filmului Comoara Naivă, în regia lui Moscu Copel, directorul a două festivaluri internaționale de film – Cinepolitica (inițiat în 2012) şi Festivalul de Film Experimental – BIEFF (inițiat în 2010). Filmul a fost produs de SC Gheorghiță SRL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și ve fii distribuit de Asociația Cultură și Imagine.

Filmul spune povestea lui Ioan Maric, un personaj de prim rang în rândurile artiștilor naivi din România care, la 70 de ani, se hotărăște să urmeze cursurile Universității de Artă din Iași, în calitate de student la secția de Pedagogie a artei. Acesta este momentul în care, comunitatea creatorilor de artă naivă începe să-i conteste calitatea de artist naiv. Un întreg „ecosistem” cultural, prea puțin cunoscut de publicul larg, începe sa iasă la suprafață și să-și dezvăluie secretele.

Pelicula reprezintă o călătorie fascinantă într-o lume cu un mod de gândire și de existență cu totul aparte, în care bizarul și candoarea se împletesc deopotrivă. Accentul este pus pe evoluția contradicțiilor iscate între dorința de perfecționare și păstrarea canoanelor impuse de un gen artistic care are, altfel de reguli.

„Ce ați spune despre cineva care la 70 de ani dorește să devină student la arte? O viață întreagă, pictorul Ion Maric și-a construit o lume magică, plină de umor și sarcasm, cu imagini în care ne regăsim noi înșine odată cu artistul. Am convingerea că spectatorul va înțelege că povestea este atemporală, iar artistul modest și harnic ne zâmbește timid din ultimul rând, știind că nu ne vom supăra că ne pictează în felul acesta.” (Copel Moscu)

Evenimentul de lansare va avea loc loc vineri  13 aprilie, în prezența regizorului, la Cinema Muzeul Țăranului (str. Monetăriei, nr. 3), începând cu ora 19:00. Premiera va fi precedată de proiecția specială a documentarului scurt „Vine o zi”, realizat în 1985 de Copel Moscu și interzis pe ecranele din România în perioada ceaușistă.

De-a lungul timpului, Copel Moscu a regizat peste 50 de filme documentare, multe dintre ele premiate la festivaluri naționale și internaționale (Seraliștii, Pe malul Ozanei, Şcoala mea iubită, Vârsta de aramă, Va veni o zi, Am ales libertatea). În prezent, regizurul predă la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L.Caragiale” și la Universitatea de Arte și este, aşa cum menţionam,  directorul a două festivaluri internaționale de film – Cinepolitica (inițiat în 2012) şi Festivalul de Film Experimental – BIEFF (inițiat în 2010).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri