Caută
Close this search box.

Raport GRECO nefavorabil României din cauza modificărilor din Justiție. Toader spune că va fi publicat

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, vorbește despre un nou raport GRECO, afirmand că va fi publicat, fără a se referi la conținut.

Acest raport pare a nu fi deloc favorabil României din cauza modificărilor făcute legilor justiției. Pe scurt, Grupul de State Împotriva Corupţiei (GRECO), organism al Consiliului Europei, a întocmit un raport extrem de critic faţă de Legile Justiţiei adoptate recent la Bucureşti.

Toader susține că autorităţile române au primit miercuri raportul ad-hoc adoptat recent de  GRECO și că acesta va fi fi tradus în limba română. Apoi, înaintat Guvernului pentru a autoriza publicarea.

Ministrul Justișiei spune că Guvernul, şi nu ministrul Justiţiei, autorizează publicarea Raportului Greco şi că a semnat memorandumul adresat Executivului prin care se solicită autorizarea publicării documentului.

Reprezentanții GRECO – grup al statelor membre împotriva corupției, organism din Consiliul Europei – au avut în luna februarie a acestui an o întâlnire cu conducerea comisiei speciale de modificare a legilor Justiției și au cerut lămuriri în legătură cu adoptarea acestor legi.

Guvernul și nu Ministrul Justiției, autorizează publicarea Raportului GRECO!

În cadrul reuniunii plenare din perioada 19 – 23 martie 2018, GRECO a adoptat Raportul ad-hoc privind România, în temeiul procedurii prevăzute de Regula 34 din Regulile de procedura ale GRECO, scrie Tudorel Toader pe pagina sa de Facebook.

Aceasta a avut ca temă modificările aduse legilor justiției. Autoritățile române au primit raportul în data de 28 martie 2018, acesta urmând a fi tradus în limba română și înaintat Guvernului pentru a autoriza publicarea. Potrivit Regulilor 34 par. 3 și 35 din Regulile de Procedură ale GRECO, informațiile conținute în rapoarte sunt confidențiale, până la data publicării.

Precizăm faptul că, până în prezent, a fost autorizată publicarea tuturor rapoartelor de evaluare și de conformitate adoptate de GRECO cu privire la România.
În acest context, am semnat Memorandumul adresat Guvernului prin care se solicită autorizarea publicării raportului.

În acest context, am semnat Memorandumul adresat Guvernului prin care se solicită autorizarea publicării raportului, încheie Toader.

Președintele GRECO, însărcinat să prezinte concluziile

Grupul de State Împotriva Corupţiei (GRECO) a anunţat că în cadrul reuniunii plenare din 19-23 martie a adoptat un nou raport privind reformele în domeniul justiţiei din Romania şi a invitat autorităţile române să autorizeze publicarea acestuia. Totodată, președintele GRECO a fost însărcinat să prezinte concluziile acestui raport autorităţilor române, iar şeful delegatiei României este chemat în următoarea reuniune plenară, din 18-22 iunie, să prezinte în scris situaţia reformelor justiţiei din România, atât din punct de vedere instituţional, cât şi al dreptului şi procedurii penale, transmite News.ro.

Platforma România 100, dar şi PNL i-au cerut ministrului Tudorel Toader trebuie să publice imediat raportul GRECO cu privire la modificările legilor justiţiei.

„România este stat membru al Consiliului Europei, iar ceea ce face ministrul Toader acum este echivalent cu sfidarea normelor şi a instituţiilor internaţionale. Regula GRECO spune că rapoartele devin publice după ce statele care fac obiectul evaluărilor autorizează publicarea. Cu alte cuvinte, România nu a făcut niciun pas în această direcţie şi nu a autorizat încă publicarea acestui raport”, au arătat reprezentanţii Platformei România 100.

Evaluare urgentă ad-hoc

Delegaţia GRECO a vizitat România în perioada 21 – 22 februarie ca parte a unei evaluări urgente ad-hoc vizând legislaţia din domenul judiciar din perspectiva luptei anticorupţie şi a conformării României recomandărilor anterioare ale GRECO pe această temă. Delegaţia GRECO care s-a aflat la Bucureşti preciza, într-un comunicat de presă, că cei responsabili cu investigarea, urmărirea penală şi judecarea infracţiunilor de corupţie ar trebui să beneficieze de independenţa şi autonomia corespunzătoare funcţiilor lor, inclusiv în cazul mecanismelor disciplinare. De asemenea, GRECO a recomandat autorităţilor să solicite punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia cu privire la legislaţia vizând reforma în Justiţie.

Într-un raport adoptat în decembrie 2017, GRECO a stabilit că progresele actuale ale României în ceea ce priveşte implementarea recomandărilor în domeniul prevenirii corupţiei în rândurile parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor este „total nesatisfăcătoare”. GRECO a solicitat îmbunătăţiri într-un număr de domenii, inclusiv în procesul legislativ, care ar trebui sa fie mai transparent.

De asemenea, raportul a subliniat necesitatea ca CSM şi Inspecţia Judiciară să fie mai active în ceea ce priveşte analiza, informarea şi consilierea, iar CSM să capete un rol mai mare în ceea ce priveşte numirea şi revocarea în funcţiile de procurori şefi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri