Caută
Close this search box.

ÎCCJ, PNL şi USR atacă Legile Justiţie la CCR, însă Tăriceanu acuză manipularea «forţelor oculte, a structurilor»

Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE şi preşedinte al Senatului, denunţă o „manipulare” în ce priveşte modificarea Legilor Justiţiei, fără să precizeze autorul/autorii. Ştim însă sigur că ÎCCJ, dar şi PNL sau USR au atacat Legile Justiţei la CCR, dar nici instanţa supremă, nici partidele nu sunt vreo structură ocultă.

Tăriceanu invocă însă anumite „structuri” sau „forţe oculte” care vor să-şi menţină puterea şi controlul asupra statului român, la fel ca în anii precedenţi.

„Toate spaimele care au fost inoculate, toate manifestaţiile care s-au desfăşurat, ne punem acum întrebarea «de fapt de ce s-a făcut această manipulare pe Legile justiţiei?». Probabil că sunt deranjate anumite zone, anumite structuri, anumite forţe oculte care vor să-şi menţină ampriza de putere asupra statului român pe deciziile cele mai importante, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani, când de fapt zonele de putere sau oculte, care încet-încet au ieşit la suprafaţă, erau cele care conducea România de facto, în dispreţul instituţiilor legitime şi reprezentative.

Aici sigur că mă refer în primul rând la Parlament, la Guvern, iar Justiţia, putem spune orice despre ea, şi mai ales în zona procuraturii, dar numai că de independenţă nu puteam vorbi”, a declarat Tăriceanu, într-o conferinţă de presă susţinută la Timişoara, conform Mediafax.

Tăriceanu mai spunea că Legile Justiţiei „au trecut de Parlament, de controlul CCR şi n-am văzut nimic care să indice că ar fi afectată independenţa Justiţiei sau lupta anticorupţie, după ce au fost readuse la Parlament şi s-au integrat deciziile CCR, au fost votate de Senat, cameră decizională şi sunt din nou făcute sesizări la Curte din partea celor două partide din Opoziţie, PNL şi USR. În acest fel ne apropiem cu paşi repezi de finalizarea legilor. Sigur, nu mai depinde de Parlament în momentul acesta, dar sper ca aceste etape să fie parcurse cât mai repede, în aşa fel încât legile să poată ajunge la promulgare la preşedinte, şi ulterior promulgării să intre în vigoare”.

Motive de neconstituţionalitate

PNL şi USR au atacat din nou, joi, la CCR, legile justiţiei, deputatul Gabriel Andronache (PNL)precizând ca au identificat nu mai putin de 37 de motive de neconstituţionalitate.

Tot joi seara, Înalta Curte de Casaţiei şi Justiţiei (ÎCCJ) a decis sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la una dintre legile justiţiei, 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, hotărârea fiind adoptată în şedinţa Secţiilor Unite, de către 74 de judecători.

Plenul Senatului a votat, luni, în calitate de for decizional, modificarea celor trei legi ale Justiţiei – 303/2004 privind Statutul procurorilor şi judecătorilor, 304/2004 privind organizarea judiciară şi 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea CSM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri