Caută
Close this search box.

Maria Forescu, o viață între film și crematoriu. Evreica deportată și ucisă în Lagărul de la Buchenwald.

,,Jedem dar Seine”, în traducere, ,,pentru fiecare, ceea ce merită”, rămâne unul dintre proverbele terifiante din timpul stăpânirii naziste. Cei mai mulţi dintre cei reţinuţi erau prizonieri politici. Cu toate acestea, în 1938, aproape zece mii de evrei au fost trimişi la Buchenwald, unde au fost supuşi unui tratament groaznic. Printre ei și Maria Forescu, solista de operă de origine austriacă, originară din Bucovina și una dintre actrițele principale din filmul ,,Ciuleandra”. 

Prizonierii erau ţinuţi în partea nordică a taberei de concentrare, în zona cunoscută drept ,,tabăra principală”, în timp ce cazărmile gărzilor SS şi administraţia se găseau în partea din sud. Până în 1944, nu exista picior de femeie în lagăr.

Tabăra principală era înconjurată de arme automate, turnuri de pază şi garduri electrice, cu sârmă ghimpată. În grajduri şi în crematoriu, gărzile SS executau prizonierii: fie îi împușcau, fie îi spânzurau.

Evreică la origine, Maria Forescu a fost deportată în Lagărul de concentrare Buchenwald, unde a fost ucisă

Maria Forescu a fost educată într-un internat din Paris, unde a studiat muzica și teatrul la conservatorul din Praga și a jucat, între 1911 – 1933 în 16o de filme, printre care celebra peliculă ,,Ciuleandra”.

În 1993, după terminarea filmărilor pentru ,,Das erste Recht des Kindes”, actrița a fost trecută la index de către autoritățile culturale naziste, care i-au interzis exercitareaoricărei activități profesionale. Ca urmare, Maria s-a retras în locuința sa din Berlin, unde a locuit până în 1943, când a fost ridicată și trimisă în lagărul de concentrare. De atunci, i s-a pierdut orice urmă.

Condiţiile aspre, foamea şi munca fizică continuă au fost motivul principalal al miilor de morți

Cu toate ca Buchenwald nu a fost, teoretic, un lagăr de exterminare, se estimează că aici s-au înregistrat circa 56 de mii de morţi.

Aproximativ 1100 de execuţii prin spânzurare au avut loc la Buchenwald. Sergentul major Walter Gerhard Martin Sommer, cunoscut sub numele de ,,Spânzurătoarea de la Buchenwald”, a fost considerat un sadic depravat, devenit celebru pentru că spânzura deţinuţii din copaci în ,,pădurea cântătoare”.

Pe 11 aprilie 1945, prizonierii înfometaţi şi cadaverici au luat cu asalt turnurile de supraveghere, încercând să obţină controlul asupra lagărului. În după-amiaza acelei zile, Divizia 89 Infanterie a Statelor Unite a pătruns în Buchenwald. Peste 20 de mii de oameni au fost găsiţi în tabăra de concentrare, dintre care 4 mii erau evrei.

În 1950 a fost anunţată dizolvarea lagărului. Poarta principală, crematoriul, spitalul şi cele două turnuri de supraveghere au scăpat de demolare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri