Caută
Close this search box.

Suntem printre campionii Europei la scumpirea alimentelor. Preţuri mai mari cu până la 12%

Majorarea preţurilor la alimente a ajuns, la unele produse, până la aproximativ 12%, asta în condițiile în care, cel puţin în ultimii trei ani, luna februarie a adus creșteri nesemnificative de prețuri sau chiar ieftinirea alimentelor.

Luna trecută a adus românilor, comparativ cu toți ceilalți europeni, una dintre cele mai mari scumpiri la alimente faţă de perioada similară a anului trecut.

Majorările au ajuns la unele produse la aproximativ 12%, în condițiile în care, în ultimii trei ani, luna februarie a adus creșteri nesemnificative de prețuri sau chiar ieftiniri ale produselor alimentare, se arată într-o analiză a Comisiei Europene, ciată de economica net.

Prețul la raft al alimentelor a crescut în luna februarie a acestui an cu 3,7% față de perioada similară a anului trecut, cea mai mare a patra scumpire din UE, arată Comisia Europene, potrivit căreia pentru România s-a raportat cea mai mare creștere a indicelui armonizat al prețurilor de consum (este o măsură a prețurilor utilizată de Consiliul Guvernatorilor al UE pentru definirea și evaluarea stabilității prețurilor în Zona Euro per ansamblu, în termeni cantitativi).

Unde sunt preţuri mai mari

Prețuri mai mari s-au regăsit în Estonia (5,3%), Slovacia (4,9%) și Ungaria (4,2%).

Aceasta în condițiile în care, în medie, mâncarea europenilor s-a scumpit, în medie, cu numai 1,2%, prețurile fiind mai mici în Cipru (minus 3,1%), Irlanda (minus 1,9%) sau Italia (minus 1%) și foarte ușor crescute în state precum Croația (0,1%), Portugalia (0,5%), Danemarca (0,5%), Malta (0,7%), sau Franța, Spania, Danemarca (câte 0,8%).

Comparativ cu ianuarie 2018, prețurile la alimente sunt cu numai 0,7% mai mari în februarie.
Fructele s-au scumpit cu aproximativ 12%

De departe cele mai mari majorări de preț față de anul trecut au fost raportate la fructe, care în România s-au scumpit cu 11,8%.

Aceasta nu este însă cea mai mare scumpire din UE, având în vedere că slovenii plătesc cu 20% mai mult decât în februarie 2017, iar estonii cu 18,5% mai mult. Ca medie, europenii plătesc cu 5,5% mai mult pe fructe comparativ cu anul anterior, în state precum Danemarca (minus 2%) sau Grecia (minus 1,5%) acestea fiind chiar mai ieftine.

A doua cea mai mare scumpire de alimente pentru români, de 8,2%, a fost la categoria lapte, brânză și ouă, față de media europeană, care s-a limitat la 4,9%. Au fost însă scumpiri mai mari decât la noi în Germania (10,1%), Ungaria (10%), Slovacia (9,8%) sau Polonia (9,1%).

Urmează uleiul și grăsimile, cu un plus de 5,9% în România, față de 7,5% media UE și carnea care s-a scumpit cu 4,6%, față de 2,3% media UE. De altfel, la carne România a marcat a treia cea mai mare majorare dintre statele UE, după Slovenia (8%) și Slovacia (5,8%).

Februarie nu este luna scumpirilor

Pâinea și cerealele sau scumpit și ele cu 3%, față de 1,3% cât este media UE, iar peștele cu 2,7%.

Singurele alimente care s-au ieftinit în România, în perioada analizată, au fost legumele (minus 4,5%), în condițiile în care acestea s-au ieftinit în toata Europa (8,9% în medie).

Scumpirile de anul acesta nu reprezintă neapărat o caracteristică a acestei perioade. Spre exemplu, în februarie 2017 față de februarie 2016, prețul la raft al alimentelor era cu numai 1,6% mai mare. Iar în 2016 față de 2015, românii plăteau chiar mai puțin pe aceleași alimente, prețurile fiind cu 5,9% mai mici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri