Caută
Close this search box.

Algoritmul care-ți va spune mai precis câți sunteți la proteste

Estimările despre numărul oamenilor care participă la proteste sunt întotdeauna contradictorii, dar lucrurile s-ar putea schimba în viitor.

Dacă ai urmărit protestele de iarna trecută, din București și din restul țării, ai remarcat probabil și estimările extrem de diferite cu privire la numărul oamenilor care au ieşit în stradă. Cele mai bune estimări punctează un maximum de 600.000 de peroane în stradă, în timp ce altele vorbeau despre doar câteva zeci de mii de oameni.

Într-adevăr, e dificil să numeri oamenii dintr-o adunare publică, pentru că nu o să-i iei la rând. Totuși, o nouă tehnologie ar putea rezolva astfel de polemici.

Sistemul bazat pe inteligență artificială poate număra oamenii din aglomerații mari, care apar în imagini sau în videoclipuri, cu o marjă de eroare de 10-20%. Conform cercetătorilor, rețeaua neurală are cea mai mare precizie de până acum.

Liderul proiectului, Joost van de Weijer, a declarat pentru Euronews că marea problemă a estimărilor este că oamenii de la proteste nu vor putea fi ”prinși” într-o singură imagine. De aceea, el și echipa sa au lucrat la o metodă care ”antrenează” algoritmi să compare imagini, așa cum creierul uman procesează informația.

Sistemul creat de echipă poate fi folosit în scopuri profesionale pentru a spori precizia numărătorilor și estimărilor din cadrul adunărilor publice. În orice caz, van de Weijer admite că acesta este departe de a fi ultimul pas în ceea ce privește modul de estimare al persoanelor adunate la proteste sau chiar la concerte, pentru că adunările nu trebuie să fie neapărat cu conotație negativă. Din păcate pentru noi, în ultimul an vorbim mai degrabă despre astfel de adunări unde nu e cu distracție, ci cu huiduieli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri