Caută
Close this search box.

Aterizarea violentă este riscul de ţară al României, conform Bruxelles-ului

aterizarea violentă

Aterizarea violentă a României este posibilă, avertizează Comisia Europeană în raportul de ţară. Creşterea economică riscă să fie afectată de lipsa reformelor structurale. Recentele modificări subminează independenţa Justiţiei. Corupţia, persistentă la toate nivelurile, rămâne un obstacol pentru activităţile de business.

Aterizarea violentă. Creşterea economică e stimulată de consum

În lipsa reformelor structurale şi a consolidării fiscale, creşterea economică optimistă a României riscă să fie urmată de aterizarea violentă. Actuala creştere economică puternică a fost stimulată în principal de consum, în timp ce investiţiile rămân modeste.

Creşterea economică puternică reprezintă o oportunitate pentru reconstruirea sistemelor de amortizare fiscală şi pentru pregătirea economiei de perioade mai slabe. Ratele de inegalitate şi sărăcie rămân la niveluri ridicate, în pofida creşterii economice puternice. Unele reforme structurale au fost inversate în 2017, iar altele au stagnat.

, se arată într-un document de lucru al Comisiei Europene transmis Parlamentului European, Consiliului UE, Băncii Centrale Europene şi Eurogrupului.

CE: Este nevoie de continuitatea reformelor

Progresele obţinute în combaterea corupţiei au fost din nou expuse riscurilor. Asigurarea continuităţii reformelor precedente ar susţine transformarea României într-o economie de valoare mai mare şi ar îmbunătăţi rezistenţa economiei la eventuale perioade de scădere.

, precizează proiectul de raport pentru Evaluarea progreselor reformelor structurale, prevenirii şi corectării dezechilibrelor macroeconomice.

CE: Presiuni imense asupra instituţiilor pentru combaterea corupţiei

„Ireversibilitatea progreselor în combaterea corupţiei a fost expusă riscurilor în ultima perioadă. Obţinerea în continuare a rezultatelor bune de către instituţiile judiciare specializate în combaterea corupţiei a fost pusă în mod amplu sub semnul întrebării de evenimentele din ultimul an. Reformele în curs în cazul legilor justiţiei riscă să afecteze independenţa justiţiei şi să anuleze progresele obţinute în ultimii zece ani. În plus, instituţiile judiciare şi cadrul legal pentru combaterea corupţiei continuă să fie supuse unor presiuni intense”, subliniază Comisia Europeană.

O eventuală criză economică ar băga în insolvență o treime din companii

Potrivit documentului, „nu au fost obţinute rezultate tangibile în reformele administrative, iar mediul de afaceri prezintă vulnerabilităţi”. De asemenea, „performanţele slabe ale sistemului educaţional limitează perspectivele de creştere economică a României pe termen lung”, se mai arată în document, care constată că „performanţele în domeniul cercetării şi inovaţiei rămân modeste”.

Un răspuns

  1. Nu numai ca previziunile par realiste, dar chiar se vor materializa, daca Romania nu face UN SALT serios, din mocirla actuala…Cea ce este imposibil cu guvernul actual, sau altul de aceiasi sorginte si „valoare”…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri