După ce Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a spus că azi urmează să ceară Ministerului Public – DNA desecretizarea protocoalelor cu SRI, Traian Băsescu, fost preşedinte al României, a afirmat că, în mandatele sale, în Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) nu au fost aprobate niciodată protocoale de colaborare instituţională.

Toader a anunţat descretizarea eventualelor protocoale încheiate între SRI imediat după ce premierul Viorica Dăncilă a cerut desecretizarea acestora

Traian Băsescu afirmă că în şedinţele Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) nu au fost aprobate niciodată protocoale de colaborare instituţională în mandatele sale, adăugând că este convins că nici în mandatul lui Klaus Iohannis nu s-a întâmplat acest lucru.

În opinia lui Băsescu, s-a ajuns acum la situaţia în care trebuie făcută desecretizarea protocoalelor dintre instituţii.

„Instituţional, CSAT nu a aprobat niciodată vreun protocol de colaborare interinstituţională. Niciodată nu am văzut un astfel de protocol. CSAT a cerut instituţiilor să colaboreze în privinţa luptei anticorupţie, evaziune fiscală, a dat decizii în sensul ăsta. (…) Nici în mandatul meu, şi sunt convins că nici în mandatul lui Iohannis nu s-a apucat CSAT să facă asta”, a declarat Traian Băsescu la România TV, conforn News.ro.

El a subliniat că acum s-a ajuns la situaţia în care trebuie făcută desecretizarea protocoalelor, cu asumarea unei „pierderi”.

„Aceste protocoale ar trebui făcute publice, să ne asumăm o anumită pierdere prin transparentizarea mecanismelor, dar trebuie asumat. Precizez, CSAT nu are ce să desecretizeze, pentru că nu a aprobat niciun protocol”, a mai spus Băsescu.

Întrebat cine s-ar putea teme de desecretizarea acestor protocoale interinstituţionale, Traian Băsescu a spus că nimeni nu ar putea scrie ilegalităţi într-un document al statului.

„Cine credeţi că este atât de prost să scrie ilegalităţi într-un document al statului român? Ei se feresc pentru că au scris proceduri, care nu ştiu cât este de bine să ajungă publice, pentru le află infractorii şi atunci trebuie să inventeze altele. (…) S-a ajuns la situaţia în care desecretizarea trebuie făcută”, a mai spus fostul preşedinte.

CSAT spune că nu a aprobat asemenea protocoale

„Voi vedea care va fi solicitarea doamnei prim-ministru şi, dacă nu acoperă şi solicitarea către Ministerul Public, în limitele competenţelor mele legale date de art 132 din Constituţie, care spune că procurorii îşi desfăşoară acivitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei – nu cum greşit a spus cineva sub controlul ministrului Justiţiei – eu, în calitate de ministru al Justiţiei, luni la prima oră voi solicita Ministerului Public desecretizarea protocolului cu SRI”, a declarat ministrul Justiţei.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării nu a aprobat, prin Hotărâri, încheierea unor protocoale între Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia Naţională Anticorupţie sau între Serviciul Român de Informaţii şi alte entităţi ale statului şi nu a stabilit, prin prevederile hotărârilor aprobate, atribuţii suplimentare în sarcina acestora. Protocoalele au fost încheiate fie la solicitarea Serviciului Român de Informaţii, fie la solicitarea celorlalte entităţi implicate, în baza unor prevederi ale legilor sau regulamentelor proprii de organizare şi funcţionare, a precizat recent Administraţia prezidenţială.

93 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 6 =