Caută
Close this search box.

Black Cube, angajată de Cambridge Analytica pentru atacuri informatice în alegeri africane

black cube

Cambridge Analytica a recurs la serviciile Black Cube pentru piratarea datelor personale ale unor politicieni africani. Este vorba despre Muhammadu Buhari. Acţiunea a avut loc înainte de alegerile din Nigeria.

Black Cube a piratat informaţiile unui politician nigerian

Este declaraţia de marţi, din Parlamentul britanic, a avertizorului de integritate Christopher Wylie. Predecesorul acestuia, Dan Mureşan, ar fi fost otrăvit în Kenya, a spus el, conform Reuters, preluată de Haaretz, via News.ro.

„Această companie a folosit serviciile unei firme private israeliene de informaţii, Black Cube”, a spus avertizorul de integritate Christopher Wylie.

Black Cube – implicată de asemenea în scandalul sexual în centrul căruia se află Harvey Weinstein, ar fi fost angajată să pirateze datele personale ale preşedintelui kenyan Muhammadu Buhari, înainte ca acesta să fie ales, cu scopul de a obţine acces la datele sale medicale şi e-mailurile sale private, a declarat Wylie în parlament.

Black Cube respinge acuzaţiile

Wylie a mai spus că predecesorul său la Cambridge Analytica a murit, în condiţii misterioase, într-o cameră de hotel, în Kenya, şi că ar putea să fi fost otrăvit în urma unor conflicte cu privire la o înţelegere.

Black Cube a respins acuzaţiile lui Wylie. ”Deşi suntem flataţi să fim legaţi de fiecare incident internaţional, vom spune că declaraţiile lui Chris Wylie sunt o minciună flagrantă”.

Firma a promis să investigheze ea însăşi acuzaţiile, cu scopul de a ”dezvălui adevărul şi mobilul din spatele minciunii defăimătoare a lui Wylie”, şi să ”lanseze un proces masiv de defăimare împotriva lui Christopher Wylie, SCL sau Cambridge Analytica ca să le ia ultimul ban pe care-l au ori nu-l au”.

Software pentru identificarea alegătorilor

Wylie a declarat, de asemenea, că societatea canadiană AggregateIQ (AIQ) a lucrat la un software – Ripon – care a fost folosit în identificarea alegătorilor republicani înaintea alegerilor prezidenţiale americane din 2016.

AggregateIQ nu a comentat imediat cu privire la acuzaţiile lui Wylie. Acesta a dezvăluit, anterior, cum au fost folosite date personale ale unor utilizatori Facebook de către Cambridge Analytica cu scopul de a-l ajuta pe Donald Trump să devină preşedintele Statelor Unite.

Black Cube: Israelianul Ron Weiner, condamnat la închisoare cu suspendare

Ripon – localitatea în care a fost înfiinţat Partidul Republican în 1854 – a fost numele dat unui instrument care a permis campaniei lui Trump să gestioneze baza de alegători, să ţintească anumiţi alegători, să efectueze campanii de tatonare, să gestioneze colectări de fonduri şi să efectueze sondaje.

AggregateIQ susţine că nu face parte din Cambridge Analytica

”Nu există vreo probă tangibilă în domeniul public potrivit căreia AIQ a construit Ripon, software-ul care a utilizat algoritmii datelor Facebook”, a declarat Wylie în Comisia pentru Domeniul Digital, Cultură, Media şi Sport din cadrul Parlamentului Britanic.

AggregateIQ a declarat pentru Reuters, pe 24 martie, că nu a făcut şi nu face parte din Cambridge Analytica şi că nu a intrat nici măcar în contact cu această societate. Ea a subliniat că respectă întru totul obligaţiile juridice şi reglementările şi că nu s-a implicat vreodată, cu bună ştiinţă, în vreo activitate ilegală.

Cambridge Analytica a anunţat marţi că nu a împărtăşit datele de pe profilurile Facebook – procurate de către un universitar de la Cambridge – cu AggregateIQ. Societatea a precizat că nu a purtat vreo comunicare cu AggregateIQ din decembrie 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri