Caută
Close this search box.

Cazul spionului rus Serghei Skripal: România expulzează un diplomat rus, pe care însă nu-l numeşte

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti (MAE) anunță că, în urma otrăvirii spionului rus Serghei Skripal, în oraşul Salisbury – circa 100 de kilometri vest de Londra, în semn de solidaritate cu Marea Britanie, va declara un diplomat rus persona non-grata.

Foto: Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe

Comunicat de presă

MAE a notificat Ambasada Federației Ruse la București că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata

Urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, MAE consideră că atacul de la Salisbury reprezintă o amenințare la adresa securității colective și a dreptului internațional. Conform concluziilor, Consiliul European este de acord cu evaluarea Guvernului Regatului Unit potrivit căreia este foarte probabil ca Federația Rusă să fie responsabilă de atac și cu faptul că nu există altă explicație plauzibilă, arată un comunicat al MAE.

Precizăm că, în solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii, conform dispozițiilor Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, MAE a notificat Ambasada Federației Ruse la București că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata și că este obligat să părăsească teritoriul României.

O substanţă de uz militar

La 4 martie 2018, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), şi fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi în oraşul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra.

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a precizat că atacul neurotoxic care l-a vizat pe Skripal şi pe fiica acestuia a fost comis cu o substanţă de uz militar, „cel mai probabil” de către Rusia.

Statele Unite expulzează 60 de diplomați ruşi

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, urmează să prezinte răspunsul coordonat al blocului comunitar în scandalul otrăvirii cu neurotoxină în Marea Britaniea  a lui Serghei Skripal fost spion rus.

Germania și Franța au anunţat deja că expulzează patru diplomaţi ruşi. Ucraina expulzează 13 diplomați, conform Digi24.

Statele Unite au anunțat că expulzează 60 de diplomați și că închid consulatul de la Seattle.

Potrivit unor oficiali de rang înalt din cadrul administraţiei Trump, între ruşii expulzaţi se află 12 spioni despre care Washingtonul crede că acţionează sub acoperirea diplomatică a misiunii ruse la ONU

Răspunsul Rusiei nu întârzie. Moscova a anunțat că expulzează 60 de diplomați americani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri