Caută
Close this search box.

Dispută la Bucureşti după ce s-a aflat că Bruxelles-ul a fost interesat de cazurile de corupţie

Premierul Viorica Dăncilă a vrut să ştie dacă reprezentanţii Comisiei Europene au cerut detalii despre cazurile de corupţie la nivel înalt din România. În acel moment, a fost limpede că va continuă disputa cu privire la informaţiile pe care oficialii europenii le au despre starea justiţiei din România.

Vă reamintim că, premierul i-a trimis o scrisoare ministrului Justiţiei în care îi cere să-i comunice dacă au existat, în perioada 2012-2018, și alte solicitări din partea executivului UE.

Pe scurt, Dăncilă vrea să ştie dacă în perioada 2012-2018 au fost transmise către Ministerul Justiţiei din partea Comisiei Europene solicitări de informaţii cu privire la descrierea situaţiei juridice şi la stabilirea următorilor paşi procedurali în cazuri de presupusă corupţie la nivel înalt, dosare aflate în curs de judecată.

Dăncilă susţinea că există informaţii în spaţiul public cu privire la astfel de demersuri. De la Bruxelles ar fi cerute informaţii despre dosarele lui Gheorghe Copos, Adrian Năstase, Dan Voiculescu, George Becali şi Ion Dumitru.

Între timp, Reprezentanța Comisiei Europene la București, a răspuns, conform Digi24: „Ca o regulă generală, Comisia Europeană nu comentează despre documente apărute în presă cu atribuirea din surse neoficiale”, a declarat purtătorul de cuvânt al instituției.

Dăncilă vrea explicaţii

PSD pare să continue un război ciudat, de la distanţă, cu Bruxelles-ul și denunță o posibilă „imixtiune gravă și brutală” în actul de justiție din România.

De altfel, Liviu Dragnea, liderul PSD, a anunțat ieri că premierul Viorica Dăncilă va trimite o scrisoare Comisiei Europene, prin care va cere explicații, după ce în spațiul public – mai precis la Antena3 – a apărut un presupus document ce ar ține de Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), prin care se solicitau informații, cu nume și prenume, despre stadiul unor procese de mare corupție din România. Documentul datează din 2012.

Tudorel Toader, ministru Justiţei, a declarat, la Parlament, că deja a lăsat la minister o echipă care va verifica riguros dacă au mai existat solicitări ale Comisiei Europene cu privire la situaţia juridică în cazuri de presupusă corupţie la nivel înalt şi că, după ce va reveni de la Palatul Cotroceni, unde ia parte la şedinţa CSAT, va avea un răspuns pe care îl va transmite premierului.

„Am primit scrisoarea doamnei premier şi cu siguranţă îi voi da răspunsul astăzi. Am lăsat o echipă care să verifice riguros daca au existat astfel de solicitări. Când revin de la Cotroceni voi avea răspunsul şi îl voi transmite doamnei prim-ministru”, a declarat ministrul Justiţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri