Caută
Close this search box.

Europarlamentarul Boştinaru nu împărtăşeşte întocmai ideile unioniste ale colegului Dragnea

Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a declarat azi în plenul reunit al Parlamentului că vrea unirea României cu Republica Moldova. Însă colegul său de partid, europarlamentarul PSD Victor Boştinari, nu pare să împărtăşească entuziasmul liderului PSD.

Dragnea, care este şi preşedinte al Camerei Deputaţilor, spunea azi în şedinţa solemnă a Parlamentului de la Bucureşti, dedicată împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, că vrea unirea României cu Republica Moldova: „O spun deschis, simplu şi explicit: eu vreau să ne unim cu Moldova! Vreau să fim împreună în Europa, dar ca o singură naţiune. România a fost puternică atunci când a fost unită. Şi va fi unită. Şi va fi puternică. Acesta este idealul nostru. Acesta este idealul acela de a ne afirma în istorie ca o naţiune unită, liberă şi prosperă, în care toţi cetăţenii ei să se simtă liberi, să se simtă mândri şi să aibă o viaţă mai bună”.

Ce spunea Boştinaru

Subiectul unirii României cu Republica Moldova ar putea avea „consecinţe serioase” atât la Bucureşti şi Chişinău, cât şi în NATO şi UE, declara ieri, la RFI, europarlamentarul PSD Victor Boştinaru, care a comentat mitingul unionist de duminică de la Chişinău.

Victor Boştinaru, la RFI: „…Evenimentele în sine sunt fireşti, sunt respectabile şi de respectat, cu atât mai mult cu cât dau curs şi unei anumite disperări în ce priveşte direcţia pe care Republica Moldova a parcurs-o în ultima vreme, aşa încât m-aş referi doar la această dimensiune. Doar că mă tem că acest subiect adus atât de vehement în dezbaterea publică s-ar putea să creeze mai multe probleme decât ar putea să rezolve şi de aceea sunt extrem de prudent, inclusiv în ce priveşte rolul şi apetitul unionist al stimabilului domn Traian Băsescu, rămas fără colegi în România cumva şi în căutarea unui spaţiu politic în care să se afirme”.

Eurodeputatul atrage atenţia că „suntem membri ai unei comunităţi internaţionale, în care frontierele reprezintă un subiect mult prea important şi recente pusee naţionaliste, secesioniste au arătat cât de repede se inflamează această realitate în societăţile respective şi cât de mult efect destabilizator pot avea în relaţiile internaţionale. Pe de altă parte, acest subiect unionist este, dincolo de nobleţea şi generozitatea sa şi cu atât mai mult, de semnificaţia sa în anul centenar, este de natură a avea potenţiale serioase consecinţe atât la Bucureşti şi la Chişinău, la nivel guvernamental, dar şi în cadrul structurilor cărora România aparţine, NATO şi Uniunea Europeană”.

Spre deosebire de Liviu Dragnea, care afirmă: „Vreau să fim împreună în Europa, dar ca o singură naţiune”, Victor Boştinaru crede că „singura abordare realistă este unirea celor două părţi ale Prutului în interiorul UE şi apoi posibila evoluţie către unitate a celor două entităţi, dar în contextul internaţional actual (…), în mod sigur va fi un factor care va crea multe semne de întrebare şi mă tem tare mult că s-ar putea înscrie în ceea ce se numeşte mai de curând războiul hibrid, cu variantele sale, care utilizează de la fake news la provocări de natură etnicistă sau separatistă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri