Caută
Close this search box.

Gabriel Biriş: Fondul de pensii de stat este un sistem piramidal

gabriel biriş

Avocatul fiscalist Gabriel Biriş a declarat că Pilonul I de pensii de stat este un sistem piramidal. „Dacă luna viitoare nu s-ar mai colecta contribuția la pensie de la angajați, fondul de pensii n-ar avea nimic”, susţine Biriş, conform Digi24.

Gabriel Biriş: Nu ajung banii de pensii

Contribuția la Pilonul II de pensii pentru luna ianuarie, prima după revoluția fiscală, s-a redus de la 5,1% la 3,75%. Desi guvernanții ne-au asigurat că au scăzut procentul pentru că baza de raportare este mai mare, ei bine, valoarea de acum este mai mică. Aceasta și în cazul în care brutul a fost majorat cu 20%.

Premierul Tudose recunoaşte deficitul bugetar de 4,1%, anunţat de Eurostat

„Pilonul I, în fiecare lună, primește niste bani de la asigurați pe care, în fiecare lună, îi dă către pensionari și nici ăia n-ajung, plus încă niște bani de la buget”, spune Gabriel Biriş, care a fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, în Cabinetul Cioloş.

Dacă luna viitoare nu s-ar mai colecta contribuția la pensie de la angajați, fondul de pensii n-ar avea nimic, afirmă acesta. Este un sistem piramidal, care depinde de banii băgați în el lunar.

Distribuţia vârstelor, motiv de îngrijorare

Ceea ce este extrem de îngrijorător este distribuția vârstelor, spune expertul. Aceasta arată ca o amforă: burta, generația cea mai groasă, care tine greul sistemului de pensii, sunt decrețeii.

În momentul în care evoluăm în timp, 2030, adică peste 12 ani, nu va mai arată ca o amforă, ci ca Schwarzenegger. Și când umerii ies la pensie, sistemul se rupe.

, explică Gabriel Biriş. Ce s-a întâmplat în ultimii câțiva ani de la scăderea CAS: creșterea punctului de pensie dincolo de creșterea salariului mediu, pensionări anticipate, pensii speciale eliminarea plafonării bazei de calcul la CAS, anul trecut, toate astea cresc datoria viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri