Caută
Close this search box.

Incredibil! Televiziunea rusă ameninţă spionii dubli că pot fi lichidaţi în Marea Britanie

Canalul 1 al televiziunii de stat a Rusiei îi ameniţă pe spionii care ar fi agenţi dubli. Faptul este fără precedent.

Nu este bine ca trădătorii şi criticii Kremlinului să se stabilească în Anglia. Motivul: riscă să moară în condiţii misterioase, a afirmat un crainic al Canalul 1, conform The Guardian, preluat de News.ro.

„Nu alegeţi Anglia ca să locuiţi acolo. Oricare ar fi motivele, dacă sunteţi un trădător profesionist al ţării sau doar vă detestaţi ţara în timpul liber, repet, nu contează, nu vă mutaţi în Anglia”, a spus prezentatorul Kirill Kleymenov în timpul unui program de ştiri de pe Canalul 1, televiziunea de stat a Rusiei.

„Ceva nu este în regulă acolo. Poate e climatul. Dar în ultimii ani au avut loc atâtea incidente ciudate cu rezultate grave. Oamenii sunt spânzuraţi, otrăviţi, mor în accidente cu elicopterul şi cad de la geam în cantităţi industriale”, a adăugat Kleymenov.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=UGU10oQ5Z6k

Avertismentul vine după ce fostul agent dublu Sergei Skripal şi fiica sa, Yulia, au fost otrăviţi cu o neurotoxină în Salisbury.

Agent dublu, otrăvit în Marea Britanie

La începutul săptămânii, Kremlinul s-a oferit să coopereze cu autorităţile britanice dacă acestea îi cer ajutorul pentru a ancheta cazul unui fost agent dublu internat în stare critică în Marea Britanie după ce ar fi fost expus la o substanţă necunoscută, informează Reuters.

„Nimeni nu ne-a abordat cu o astfel de solicitare”, a precizat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse Dmitri Peskov, întrebat de ziarişti dacă Londra a cerut ajutorul Moscovei în acest caz.

„Moscova este mereu deschisă pentru cooperare”, a subliniat Peskov.

Rugat să comenteze speculaţiile din media britanice în sensul că fostul spion ar fi fost otrăvit de Rusia, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a remarcat: „Nu le-a trebuit mult”, adăugând că este vorba de o „situaţie tragică şi dând asigurări că preşedinţia rusă nu are informaţii despre cele întâmplate.

„Nu avem informaţii despre care ar putea fi motivul (incidentului), ce făcea această persoană şi cu ce ar putea avea legătură”, a spus Peskov.

El a menţionat că nu ştie dacă agentul în cauză, Serghei Skripal (foto deschidere), mai este oficial cetăţean al Rusiei.

Sursa foto: The Times

Analize toxicologice

Skripal, în vârstă de 66 de ani, fost colonel al serviciului de informaţii al armatei ruse GRU, a fost internat duminică „în stare critică” la Salisbury, la circa 140 km sud-vest de Londra, împreună cu o femeie de 33 de ani, după ce au fost găsiţi inconştienţi într-un centru comercial local. Poliţia din Wiltshire a anunţat că cei doi sunt trataţi „pentru expunere presupusă la o substanţă toxică”.

Mark Rowley, şeful serviciului antiterorist al poliţiei britanice, a afirmat că acesta contribuie la investigaţia menită să descopere ce s-a întâmplat cu Serghei Skripal.

„Dacă va fi necesar, vom transfera această anchetă în reţeaua antiteroristă. Facem tot ce este de făcut, discutăm cu martorii, luăm mostre de la faţa locului, facem analize toxicologice şi toate acestea ne vor ajuta să găsim un răspuns. Nu pot spune mai multe în această etapă”, a declarat Rowley marţi pe BBC.

„Este un caz foarte neobişnuit şi este crucial să stabilim ce a provocat aceste îmbolnăviri cât mai repede posibil”, a adăugat acesta, conform Agerpres.

„Implicarea unui stat străin,  foarte gravă”

Guvernul de la Londra va răspunde ”adecvat” în cazul în care se va descoperi că o ţară străină a fost implicată în otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal,

”Aceasta este o anchetă a poliţiei, bazată pe probe, şi vom vedea unde ne duc aceste probe”, a declarat Hammond pentru postul de televiziune BBC.

”Aşadar, trebuie să lăsăm ancheta poliţiei să îşi urmeze cursul. Dar, dacă probele din această anchetă ar arăta că există o implicare a unui stat străin, atunci acest lucru ar fi evident foarte grav şi guvernul va răspunde în mod adecvat”, a subliniat fostul şef al diplomaţiei britanice.

Serghei Skripal- un fost colonel din serviciile secrete ruse care a fost întemniţat în 2006, în Rusia, pentru acuzaţii de spionaj în favoarea Marii Britanii – şi fiica sa Iulia (33 de ani) au fost găsiţi, la 4 martie, în stare de inconştienţă pe o bancă din apropierea unui centru comercial din oraşul Salisbury, în sudul Angliei.

Peste 250 de ofiţeri britanici specializaţi în antiterorism sunt implicaţi în anchetarea acestui caz, a anunţat sâmbătă ministrul de interne britanic Amber Rudd, la finalul unei reuniuni a comitetului pentru situaţii de urgenţă COBRA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri