Preşedintele Klaus Iohannis susţine că decizia privind propunerea de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, procurorul-şef al DNA, o va lua după Paşti.

Aflat las Bruxelles, preşedintele a adăugat că va explica decizia sa printr-o declaraţie publică.

Iohannis a mai spus că va ţine cont de argumentele şi documentele prezentate şi de o parte, şi de cealaltă.

„Ca să avansăm puțin în discuția noastră, cu certitudine la momentul potrivit voi lua o decizie, dar pot acum sa vă spun că această decizie nu va fi luată înainte de sărbători, mai degrabă după Paști. Cum va suna această decizie voi explicita într-o declarație publică pe care o voi face la momentul respectiv, dar cu siguranță în luarea deciziei mă voi inspira din toate documentele care îmi sunt puse la dispoziție și de o parte și de cealaltă parte”, a declarat Klaus Iohannis, citat de Digi24.

Consiliul Superior al Magistraturii a făcut publică Hotărârea nr. 52 din data de 27 februarie, hotărâre prin care a dat un aviz negativ propunerii formulate de ministrul Justiției, Tudorel Toader, de revocare din funcție a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Hotărârea CSM are 51 de pagini și a fost trimisă la Cotroceni cu aviz negativ.

Toate cele 20 de motive invocate de ministrul Justiției sunt prezentate și însoțite de poziția CSM. Secția de procurori arată fie de ce motivele sunt nefondate, fie că ele exced competențelor de verificare pe care le au procurorii din CSM.

Cu privire la acuzația că Laura Codruța Kovesi ar fi generat conflicte juridice de natură constituțională, Secția pentru procurori a CSM susține că nu sunt suficiente motive pentru a justifica revocarea din funcție a lui Kovesi. Procurorii spun că nu i se poate reproșa procurorului-șef al DNA că nu a prevăzut prin acțiunile sale că ar urma să intre într-un conflict juridic de natură constituțională cu alte puteri ale statului.

În ceea ce privește argumentele lui Tudorel Toader referitoare la criticarea unor decizii ale Curții Constituționale sau la criticarea unor inițiative de modificare a legii – modificarea Codului penal și Codului de procedură penală – Secția pentru procurori a constatat că aceste motive de revocare sunt neîntemeiate și că nu i se poate reproșa Laurei Codruța Kovesi că a încercat să submineze autoritatea CCR sau a Parlamentului.

70 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 3 =