Referindu-se la decizia de a organiza un referendum pe tema familiei în luna mai, preşedintele Klaus Iohannis pare a nu fi de acord. El a declara că această lună este una frumoasă, dar nu ştie dacă şi pentru referendum.

„Luna mai e o lună frumoasă, nu ştiu dacă şi pentru referendum. (…) Nu cred că e niciun motiv de grabă„, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, miercuri seară, după ce a vizitat Salonul Auto Bucureşti, conform News.ro.

Paul Stănescu, vicepreşedinte PSD, a declarat luni, înaintea şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD, că referendumul privind modificarea Constituţiei astfel încât familia să fie definită ca uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie ar urma să aibă loc în mai.

”În procedură de urgenţă”

De asemenea, Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a declarat, luni, după şedinţa BPN al PSD, că iniţiativa de revizuirea a Constituţiei pe tema definirii familiei, care a fost adoptată de Camera Deputaţilor în urmă cu aproape un an, va trece şi de Senat în regim de urgenţă, iar după promulgare va fi organizat referendumul. Dragnea a susţinut că, în acelaşi timp, va fi iniţiată o dezbatere privind oportunitatea reglementării parteneriarului civil în România.
”În procedură de urgenţă să o adoptăm, după care să o trimitem la promulgare. După ce preşedintele o promulgă, după ce va fi publicată în Monitorul Oficial, vom decide imediat să se continue procedura în Senat, respectiv votul efectiv pentru revizuirea Constiuţiei şi stabilirea datei referendumului”, a afirmat Dragnea.

El susţine că, în acelaşi timp, va fi iniţiată o dezbatere privind oportunitatea reglementării parteneriarului civil în România.

”În acelaşi timp, nu putem să nu analizăm şi situaţia unei minorităţi din România, şi anume să discutăm serios despre oportunitatea legiferării unui tip de parteneriat civil şi i-am rugat pe colegii mei, şi aici l-am rugat pe domnul Victor Negrescu să poarte discuţii cu ONG-urile din domeniu pentru a merge, nu neapărat în paralel, dar către o formă legislativă prin care să se reglementeze şi această situaţie”, a afirmat Liviu Dragnea.

Camera Deputaţilor a adoptat, în 9 mai 2017, cu 232 voturi „pentru”, 22 de voturi ”împotrivă” şi 13 abţineri, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei pe tema definiţiei familiei, astfel că, potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constituţie urmează să aibă următoarea formă: ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

147 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here