Caută
Close this search box.

Legea anti-bormaşină îi va amenda pe cei care fac gălăgie în propria casă

Cei care dau muzica tare sau fac gălăgie în locuinţă peste o limită admisă riscă să fie mai săraci cu 1500 de lei. De asemenea şi patronii de baruri, aflate în apropierea spaţiilor de locuit, sunt pasibili de sancţiuni serioase, potrivit unor noi reglamentări.

Sunt foarte puţini români care se bucură cu adevărat de linişte în propriile case. Traficul, şantierele, vecinii gălăgioşi ne-au schimbat vieţile.

Chiar şi fără şantiere, discoteci, restaurante sau trafic în jur, există situaţii în care nu ne putem odihni în propria casă. Fie vecinii fac petrecere, fie au de reparat câte ceva, ne transforma casa în atrelier, sau discoteca, după caz.

Nu întâmplător, proiectul a fost numit şi legea anti-bormaşină. Amenzile pot ajunge până la 1500 de lei. Un specialist va măsura nivelul zgomotului cu ajutorul unui aparat.

Măsurătoarea se face în interiorul casei, cu ferestrele închise. Legea este însă, deocamdată, neputuincioasa în cazul problemelor legate de trafic.

De pildă, în zona podului Basarab, una dintre cele mai gălăgioase zone din Capitală, valorile înregistrate la 9 dimineaţa sunt cu mult peste cele prevăzute de lege. Măsurătorile au fost făcute aşa cum prevede legea: cu ferestrele închise, la 1,5 m înălţime faţă de podea.

Proprietarul unui apartament suportă zilnic, în casa lui, un zgomot similar cu cel înregistrat într-un parc de distracţii. Iar dacă deschide fereastra se simte ca pe stradă. Orice secţie de poliţie va trebui să aibă un aparat de măsurat decibelii. Însă partea oarecum amuzantă este cea care face apel la…simţurile poliţiştilor.

Legea prevede ca atunci când nivelul decibelilor nu poate fi măsurat din cauze ce ţin de caracteristicile mijlocului tehnic sau de natura zgomotului produs, constatarea se va face pe baza…propriilor simţuri ale agentului chemat la faţa locului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri