Caută
Close this search box.

Liderii PSD care vor să-i dea peste cap planurile lui Dragnea la Congres

Patru lideri ai PSD se vor alia împotriva lui Liviu Dragnea la Congresul din 10 martie, pentru a obţine funcţii în partid, susţin surse politice.

Ecaterina Andronescu, Marian Oprişan, Gabriela Firea şi Codrin Ştefănescu sunt cei patru lideri PSD care vor să-i dea peste cap planurile lui Dragnea.

Liderul PSD are două mize: să-şi prelungească mandatul cu un an şi să impună în posturi de conducere cât mai mulţi apropiaţi. Claudiu Manda avea cele mai mare şanse pentru funcţia de preşedinte executiv, însă l-a dat de gol pe Dragnea, privind episodul tăierii porcului şi a fost tăiat de pe listă .

Comitetul Executiv (CEX) al PSD hotărăşte dacă la Congres vor fi alegeri pentru funcţiile de conducere din partid sau dacă va fi doar un vot simbolic pentru Liviu Dragnea şi pentru relansarea programului de guvernare.

Însă alegerile pentru funcţiile de conducere din partid nu-l vizează şi pe Liviu Dragnea. Statutul PSD spune că preşedintele partidului este ales şi demis cu votul tuturor membrilor. Aşadar, Dragnea nu poate fi dat jos prin votul delegaţilor care participă la Congres, ci numai prin votul tuturor social-democraţilor cu carnet de partid.

Forma actuală a statutului a fost adoptată pe vremea când PSD era condus de Victor Ponta, din dorinţa fostului premier de a-şi securiza funcţia de preşedinte al partidului. Acum, măsura de protecţie impusă de Ponta i se potriveşte mănuşă lui Liviu Dragnea, marele său rival, susţine adevarul.ro.

Cu toate acestea, Liviu Dragnea a anunţat că va cere un vot de confirmare la Congres. Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că Dragnea ia în calcul să ceară prelungirea mandatului de preşedinte, care expiră în toamna anului viitor, în preajma alegerilor prezidenţiale.

Marea miză: cine va fi numărul doi în partid

Adevărata bătălie se va da pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD, deţinută în acest moment de Niculae Bădălău.

Potrivit surselor „Adevărul“, cele mai mari şanse pentru a deveni numărul doi în partid le avea senatorul Claudiu Manda, şeful Comisiei de Control SRI, tăiat de pe listă după audirea lui George Maior.

În aceste condiţii, au mai rămas doi favoriţi pentru a doua funcţie în partid: Marian Neacşu şi Mihai Fifor.

Numai că rivalii lui Dragnea – deşi puţini – au pus şi ei ochii pe funcţia lui Bădălău. Potrivit surselor citate, Ecaterina Andronescu e decisă să intre în competiţie împotriva protejaţilor lui Dragnea şi este susţinută de tabăra formată din Marian Oprişan, Codrin Ştefănescu şi Gabriela Firea, toţi trei aflaţi la cuţite cu liderul PSD.

„Ar fi păgubos pentru domnul Dragnea să-i elimine pe cei care au puncte de vedere diferite“, a spus Ecaterina Andronescu, la Realitatea TV. Marian Oprişan şi Gabriela Firea vor candida pentru o funcţie de vicepreşedinte, în timp ce Codrin Ştefănescu ar vrea să-şi păstreze funcţia de secretar general.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri