Caută
Close this search box.

Negocieri fără precedent între Coreea de Nord, SUA și Suedia, pentru eliberarea a trei deținuți americani

Coreea de Nord negociază cu Statele Unite şi Suedia eliberarea a trei americani deţinuţi de Phenian. Acesta pare a fi utimul semn de efervescenţă diplomatică provocată de perspectiva summiturilor cu Seul şi Washington, relatează AFP.

FOTO: FeedNoticias.com

Cei trei americani de origine coreeană – Kim Hak-song, Kim Sang-duk şi Kim Dong Chul – sunt deţinuţi în Coreea de Nord, după ce au fost inculpaţi în mod separat de regimul de la Phenian.

Soarta lor este discutată prin multiple canale, la aproape două săptămâni după ce preşedintele american Donald Trump şi-a luat prin surprindere diplomaţii şi a anunţat că acceptă o invitaţie la un summit cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, transmisă de Seul.

Negocierile se desfăşoară prin intermediul ”canalului de la New York”

Phenianul nu a confirmat că a propus un asemenea summit, care ar urma să abordeze viitorul programelor nuclear şi balistic nord-coreean, după luni de escaladare. Postul sud-coreean MBC a dezvăluit duminică faptul că Phenianul şi Washingtonul sunt pe punctul de a încheia un acord final cu privire la eliberarea americanilor, potrivit News.ro.

Negocierile se desfăşoară prin intermediul misiunii nord-coreene la ONU de la New York şi a Departamentului de Stat – o cale de comunicare supranumită ”canalul de la New York”, a adăugat această sursă.

Această problemă a fost evocată, de asemenea, în cursul celor trei zile de discuţii, la Stockholm, între şeful diplomaţiei nord-coreene Ri Yong-ho şi omoloaga sa suedeză Margot Wallstrom, potrivit postului american CNN.

Suedia, care reprezintă interesele americane la Phenian, a ridicat subiectul cu scopul de a face ”să avanseze lucrurile în direcţia bună”, potrivit CNN: ”Orice mişcare cu privire la problema deţinuţilor ar avea un impact enorm pentru Statele Unite”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri