Caută
Close this search box.

Nimeni nu se trage de șireturi cu victimele atacurilor armate din SUA. 7000 de perechi de pantofi, expuse în fața Capitoliului VIDEO

Legile ce reglementează posesia de arme în Statele Unite, dar și lipsa siguranței în școli i-a făcut pe activiști să tragă un semnal de alarmă într-un mod neobișnuit. Aproximativ 7.000 de perechi de pantofi au fost expuse în faţa clădirii Guvernului american, semnificând fiecare copil ucis în SUA în atacuri armate din 2012 până în prezent, de la incidentul din Connecticut, până la cel de la Sandy Hook Elementary School. Pe 24 martie va urma o mobilizare fără precedent împotriva armelor şi violenţelor, un marș intitulat „March for Our Lives” la care vor participa în special elevi.

Gazonul din fața Capitoliului a fost ocupat de mii de perechi de pantofi în dimineața zilei de marți. Grupul de activiști Avaaz a colectat încălțările timp de două săptămâni, după care a aliniat perechile de pantofi pe peluza Guvernului american, în aproximativ 80 de rânduri, în semn de nemulțumire față de modul în care congresmanii tratează dezbaterile asupra legilor ce reglementeaza posesia de arme și asupra siguranței în școli.

„Sunt aici de la pantofi de balet până la patine cu rotile, care au aparținut acestor copii”, a declarat pentru CNN Nell Greenberg, directorul campaniei Avaaz.

Pentru a ajunge la această cifră, grupul a citat un raport din 2017 de la Academia Americană de Pediatrie, folosind date de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, care a constatat că în SUA aproape 1300 de copii mor în fiecare an în urma rănilor provocate de împușcături. Avaaz a estimat apoi numărul victimelor de la atacul din decembrie 2012, la Școala Elementară Sandy Hook și a ajuns la cifra de 7000.

Organizatorii spun că pantofii au fost donați de oameni din întreaga țară și păstrați într-un depozit din Washington, D.C. până marți. Printre cei care au donat au fost în special părinți. Tom Mauser, care și-a pierdut fiul în atacul din 1999 din școala Columbine, a călătorit din Colorado, pentru a aduce personal pantofii fiului său la locul protestului.

„Fiul meu avea aceeași dimensiune la  pantofi ca și mine. Am descoperit asta după ce a murit și am putut să îi port încălțările, lucru care a devenit un simbol pentru mine”, a spus Mauser pentru CNN.

Tom Mauser și-a pierdut fiul în atacul din școala Columbine și de atunci a purtat acești pantofi. Tom a călătorit din Colorado pentru a pune pantofii fiului său, Daniel, la locul protestului, unde alte mii de perechi de încălțări au fost expuse pe peluza Capitoliului.

Atacul armat din luna februarie, de la liceul Marjory Stoneman Douglas din Parkland, a fost cel mai sângeros astfel de incident la o şcoală americană de la cel din Newtown, în Connecticut, în urmă cu mai bine de cinci ani. Nikolas Cruz, fost elev al liceului, care a fost exmatriculat, a ucis 17 persoane. Bilanţul morţilor diferă în funcţie de cum sunt definite aceste atacuri, însă, Everytown For Gun Safety a înregistrat 290 de atacuri armate în America din 2013, iar acest atac este al 18-lea din acest an.

Pe 24 martie, va fi organizat în Statele Unite „March for Our Lives”, o mobilizare fără precedent împotriva armelor şi violenţelor. Mai multe personalităţi au făcut donaţii pentru acest eveniment. George şi Amal Clooney au fost primele celebrităţi care au anunţat o donaţie de 500.000 de dolari pentru organizarea acestei manifestaţii iniţiată de elevii care au supravieţuit masacrului din Parkland, Florida, în urma căruia au murit 17 persoane, pe 14 februarie. Şi prezentatoarea Oprah Winfrey, regizorul Steven Spielberg şi soţia sa Kate Capshaw, producătorul Jeffrey Katzenberg şi soţia sa Marilyn au promis aceeaşi sumă. Casa de modă italiană Gucci a urmat exemplul lor.

Casa Albă a transmis că preşedintele Donald Trump sprijină eforturile pentru controlul armelor, însă cei mai mulţi vor reforme mai profunde.

Organizatorii marşului din 24 martie spun că s-au săturat să aştepte ca altcineva să facă ceva în privinţa numeroaselor atacuri armate în şcoli şi cer un proiect de lege în Congres cu privire la violenţa cu arme.

Sursa: CNN, News.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri