Culturii e greu să-i rezişti. Începe aşa, cu o mâncărime şi câteva pete, ca la un pojar uşor. Cei mai prudenţi, care se tratează din timp, scapă destul de ieftin. Citesc o revistă, două, intră într-un hol de teatru, unii avansează şi reuşesc chiar să treacă de bufet, dar în cele din urmă se potolesc, îşi revin la normal. După o săptămână, totul li se pare un vis urât care a trecut.

Necazul mare e cu ceilalţi, mai slabi de constituţie, care n-au fost vaccinaţi când erau mici, căci pe vremea aia nu existau tablete. Ei sunt lipsiţi de apărare în faţa culturii şi este inutil să te osteneşti a-i vindeca, fiindcă iau cultura de la unul la altul, cu transmitere pe diverse căi. Suntem în pragul molimei, dar nimeni nu se sinchiseşte, până când ea va scăpa de sub control şi nu se va mai putea face chiar nimic.

Simptomul frecvent la cetăţeanul atacat de cultură este o limbă încărcată cu expresii savante de prin abecedarele bunicilor. „O – i, oi”, „Ana are mere” etc. Oricât de greu de crezut ar părea, există încă oameni care nu-şi pun mânuşile când umblă cu cărţile, ba – mai mult, nu se spală pe mâini după aia. În definitiv, fiecare doarme cum îşi aşterne.

L-am surprins odată pe un cunoscut al meu răsfoind pe ascuns la baie o carte de bucate, cultură nu alta. Am încercat să i-o smulg din mână, dar nu s-a lăsat. A fost mare tevatură. În cele din urmă, n-am reuşit să rup decât două sau trei pagini şi era s-o păţesc eu însumi din cauza asta, fiindcă deja începuseră să-mi alunece ochii pe poze. Am scăpat la mustață neinfectat.

Cei mai mulţi dintre nefericiţii atinşi de cultură pornesc de la consumuri în aparenţă inofensive şi în timp, fără să-şi dea seama, devin dependenţi. Ajung la doze din ce în ce mai puternice. Încep prin a citi etichete, trec la cărţile de colorat ale copiilor şi sfârşesc în chinuri groaznice, aducând vorba pe la chefuri despre Dali, Rimski-Korsakov (cei doi fraţi), Shakespeare şi Michelangelo.

Speranţa unei imunizări generale stă într-o mentalitate sănătoasă, pentru mase. De pildă, când îţi vine să citeşti o carte fă ceva folositor pentru ceilalţi, născocește un blog.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 2 =