Caută
Close this search box.

Pesta porcină africană a fost depistată la un lot de salam confiscat în Vamă

petre daea

Pesta porcină africană a fost depistată la examenele de laborator, realizate de Laboratorul Sanitar Veterinar ANSVSA Satu – Mare. Este vorba despre o probă recoltată dintr-un salam confiscat de la un cetăţean din Ucraina.

Totul s-a întâmplat în Vama Halmeu – Satu Mare. Salamul făcea parte dintr-un lot de produse alimentare confiscate pe 26 martie, de autorităţile vamale, arată Agerpres.

Produsele suspecte de pesta porcină vor fi incinerate

Conform procedurilor, produsele confiscate au ajuns la inspectorii sanitari veterinari de la Postul de Inspecţie din Frontiera Halmeu. Aceştia le-au trimis DSVSA Satu-Mare pentru distrugere prin incinerare. Probele se află acum la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, Laboratorul Naţional de Referinţă pentru pesta porcină africană, pentru confirmarea diagnosticului.

„Acest rezultat de laborator vine în sprijinul ipotezei rezultate în urma investigaţiilor echipei de inspectori ai DSVSA Satu-Mare, întreprinse în urma confirmării, anul trecut, a primului focar de pestă porcină africană din ţara noastră, că virusul bolii a fost introdus în ţară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate, provenite din Ucraina. Din luna august a anului trecut, ANSVSA, prin structurile teritoriale de la nivel judeţean, monitorizează situaţia epidemiologică din România şi colaborează permanent cu alte instituţii ale statului, pentru limitarea extinderii şi pentru eradicarea bolii”, dă asigurări ANSVSA.

Pericol ridicat de contaminare cu pesta porcină

Autoritatea subliniază că pesta porcină africană reprezintă un pericol ridicat de contaminare pentru porcii domestici şi sălbatici. Boala e cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente. Acesta poate rezista până la 3 – 6 luni în produsele din carne de porc.

Pesta porcină africană pune pe jar autorităţile române

ANSVSA reaminteşte, totodată, despre interdicţia de introducere în ţară a: porcilor vii, cărnii de porc proaspătă, refrigerată sau congelată, produselor din carne (cârnaţi, şuncă, carne sărată etc.), provenite din Republica Moldova şi Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri