Caută
Close this search box.

Plan diabolic al guvernului pentru a-i separa pe chinezii buni de cei răi. Nu vor mai avea dreptul la viaţă

Guvernul chinez pregăteşte un plan diabolic prin care chinezii buni vor fi separaţi de cei răi, pe baza criteriilor stabilite de puterea comunistă. Li se va lua dreptul la viaţă, precum în „1984” al lui George Orwell.

Acest sistem de notare, numit sistemul de credit social, va folosi mii de date personale și administrative.

Începând de la 1 mai, cetățenii chinezi care vor primi o „notă socială” proastă nu vor mai putea să urce în avion și nici în tren.

Pare un scenariu demn de serialul britanic Black Mirror, care imaginează consecințele extreme pe care le-ar putea avea invadarea societăților noastre cu tehnologii. Acum e aproape o realitate în China, potrivit digi24.ro. Guvernul dezvoltă un uriaș sistem de evaluare a cetățenilor, bazat pe comportamentele lor online și din viața reală.

În două declarații datând de la începutul lunii martie, Comisia Națională pentru Reformă și Dezvoltare a anunțat că va fi întocmită o listă cu indivizi care au comis acte reprobabile. Iar aceștia din urmă nu vor mai putea lua nici avionul, nici trenul timp de un an. Sunt vizați chinezii care au răspândit informații false despre terorism, care au făcut probleme în timpul călătoriilor, care nu și-au luat bilet, care au uitat să plătească amenzi și care nu și-au plătit asigurările.

Dacă traversează pe culoarea roșie a semaforului, dacă nu cumpără produse autohtone, dacă uită să-și plătească amenzile, dacă fumează în transportul în comun – toate acestea îi vor aduce chinezului puncte de penalizare. În schimb, obține puncte în plus dacă are o diplomă sau dacă răspândește pe rețelele sociale articole pozitive despre China.

În funcție de notă, începând de la 1 mai, un chinez va putea să călătorească sau nu cu avionul și trenul, iar situația celor cu note proaste s-ar putea complica și mai mult – vor avea dificultăți să obțină o viză, să se înscrie pe site-urile de întâlniri sau să obțină o promovare.

Unele categorii vor face obiectul unei grile speciale: profesorii, contabilii, jurnaliștii și medicii

Mai mult, reclamă organizația Human Rights Watch, cei cu note proaste se vor confrunta cu tot felul de obstacole, de la a obține o slujbă până la înscrierea copilului la școala dorită. „Nu știm încă cine va administra acest sistem și nici cum vom putea contesta notele sau dacă tot acest demers este legal”, spune HRW. Organizația consideră că este vorba de un puternic instrument de control social, care are drept scop controlul disidenților.

Cum vor fi atribuite notele? Deocamdată, nu este foarte clar. Guvernul chinez ar putea corobora informațiile pe care le deține despre cetățeni (informații administrative) cu datele giganților web din China, cum e Alibaba, site-ul de vânzări online, Tencent (servicii de internet și comunicații mobile), Baidu (motor de căutare în chineză), care deja dau note utilizatorilor lor. Algoritmii se vor schimba pentru a stabili scorul final.

Miza pentru guvernul chinez este de a controla mai bine imensa sa populație și de a asigura aplicarea legii și a regulilor, dar și de a limita mișcările opozanților. Guvernul speră ca totul să fie pus la punct până în 2020, când sistemul de notare va fi obligatoriu pentru cei 1,3 miliarde de chinezi.

Un răspuns

  1. „… 1,3 miliarde de chinezi…” ACUM, pana in 2020 se vor mai adauga cateva sute de milioane(legea cu 3 copii), asa ca guvernul trebuie sa faca ceva pentru a-i putea hrani pe toti si-la fel de important- sa nu apara anarhia, care ar distruge tot, ba ar fi un pericol chiar si pentru planeta…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri