Peste 4.000 de social-democraţi sunt aşteptaţi sâmbătă la Congresul extraordinar al PSD pentru a-şi alege noua conducere, adică preşedintele executiv, secretarul general şi cei 16 vicepreşedinţi.

Aceste candidaturi urmează să fie validate vineri de Comitetul Executiv Naţional, iar decizia finală va fi luată prin vot Congresul Extraordinar al PSD este alcătuit din delegaţi aleşi de către Conferinţele extraordinare ale organizaţiilor judeţene şi a municipiului Bucureşti, conform normei de reprezentare prevăzută în statut.

Congresul Extraordinar se convoacă pentru exercitarea atribuţiilor statutare, precum şi pentru următoarele situaţii: în cazul organizării alegerilor locale, parlamentare, europarlamentare sau prezidenţiale, la termen sau anticipate, pentru pregătirea acestora sau evaluarea rezultatelor; pentru modificarea Statutului PSD sau a Programului Politic al partidului, în situaţii deosebite.

Pe ultima sută de metri, prim-ministrul Viorica Dăncilă a intrat în cursa pentru funcţia de preşedinte executiv, adică pentru a fi numărul doi în partid.

Funcţia de preşedinte executiv al PSD, deţinută în prezent de Niculae Bădălău, va fi disputată de trei social-democraţi, în cazul în care candidaturile acestora vor fi validate de Comitetul Executiv de vineri. Primul care şi-a depus candidatura a fost deputatul Nicolae Bănicioiu, actualmente vicepreşedinte al PSD şi critic al lui Liviu Dragnea. „CEx-ul nu are cum să-mi valideze candidatura. Sunt un vechi PSD-ist, chiar mai vechi ca unii din CEx. Să le dau o veste proastă unora. Da, am depus şi o hârtie de la organizaţia PSD Brăila“, a declarat Nicolae Bănicioiu, acesta făcând referire la faptul că respecta una dintre noile reguli, adică susţinerea unui candidat de către o organizaţie. Un al doilea candidat este senatoarea Ecaterina Andronescu, vicepreşedinte al PSD care în urmă cu două luni era văzută ca variantă pentru Palatul Victoria. Cel de-al treilea candidat e prim-ministrul Viorica Dăncilă, care, deşi în urmă cu mai multe săptămâni spunea că nu va candida pentru nicio funcţie, între timp s-a răzgândit. „Am vorbit cu Viorica Dăncilă. M-a sunat să îmi spună că a fost la rândul ei sunată de foarte mulţi colegi, foarte multe doamne din Organizaţia de Femei, colegi care i-au propus să candideze. M-a informat că va candida. Eu i-am urat succes. O voi vota pe Viorica Dăncilă fără nicio ezitare”, a precizat Liviu Dragnea, lider al PSD care, practic, a fost cel care a făcut anunţul intrării în cursă pentru funcţia de preşedinte executiv a Vioricăi Dăncilă. De altfel, unii membri ai PSD, cum ar fi Codrin Ştefănescu şi Cătălin Rădulescu, au criticat faptul că ar exista o „listă a lui Dragnea“ de candidaţi pentru Congres şi că le-ar fi împiedicată până şi depunerea candidaturilor pentru funcţia de secretar general, respectiv vicepreşedinte.

La Congresul extraordinar, PSD scoate la bătaie şi 16 funcţii de vicepreşedinte, opt fiind pentru bărbaţi, opt pentru femei. Lista completă a candidaţilor pe fiecare regiune este:

1. Bucureşti-Ilfov: Gabriela Firea, Robert Negoiţă şi Daniel Florea

2. Regiunea Sud-Vest: Lia Olguţa Vasilescu şi Paul Stănescu

3. Regiunea Sud-Muntenia: Carmen Dan, Adrian Ţuţuianu, Şerban Valeca şi Cătălin Rădulescu

4. Regiunea Sud-Est: Lucreţia Roşca şi Marian Oprişan

5. Regiunea Nord-Est: Doina Fedorovici şi Gabriel Vlase

6. Regiunea Nord – Vest: Doina Pană şi Gabriel Zetea

7.Regiunea Vest: Mihai Fifor şi Natalia Intotero

8.Centru – Roxana Mânzatu şi Bogdan Trif

Cine ocupa în prezent funcţii de vicepreşedinţi: Mihai Tudose, Gheorghe Şimon, Georgian Pop, Ionuţ Vulpescu, Gabriel Vlase, Victor Negrescu, Viorel Ştefan, Lia Olguţa Vasilescu, Doina Pană, Ecaterina Andronescu, Rovana Plumb.

 

163 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here