Caută
Close this search box.

Președintele Klaus Iohannis va fi distins cu premiul ”Franz Josef Strauss” în Germania pentru ”consolidarea statului de drept în România”

Președintele Klaus Iohannis va primi premiul Franz Josef Strauss din partea Fundației Hanns Seidel, afiliată partidului Uniunea Creștin-Socială (CSU) din Bavaria, pentru meritele sale la consolidarea independenței justiției și a statului de drept în România.

Consiliul Fundației Hanss Seidel a luat în unanimitate decizia ca premiul de anul acesta să îi fie acordat președintelui României, Klaus Iohannis, relatează Siebenbürgische Zeitung, citând un comunicat al fundației germane, potrivit TurnulSfatului.ro.

”Cu premiul Franz Josef Strauss onorăm un om de stat care a susținut încă de la început lupta împotriva corupției, ceea ce a întărit independența Justiției și a întărit statul de drept și democrația în România”, a declarat președintele Fundației, Ursula Männle, citată de Siebenbürgische Zeitung.

Ceremonia de decernare a premiului a fost programată pe 2 iunie 2018, într-o biserică din München (Allerheiligen-Hofkirche). Premiul decernat președintelui României este însoțit și de 10.000 de euro.

Pe urmele lui Helmut Kohl și George H.W. Bush

Laudatio va fi citit de Barbara Stamm, președinta parlamentului din Bavaria, iar printre cei invitați să vorbească despre Klaus Iohannis este și președintele CSU, Horst Seehofer, cel care ocupă și funcția de ministru federal al Afacerilor Interne din Germania.

Aceasta este cea de-a treia distincție primită de Klaus Iohannis în Germania, după ce în 2016 a fost distins la Kiel cu premiul Fundației Hermann Ehlers pentru “sprijinirea statului de drept şi a luptei anticorupţie”, iar în 2017, la Berlin, cu Ordinul Sfântului Gheorghe, acordat de Balul Operei ”Semper” din Dresda, pentru angajamentul său politic pro-european. Tot în 2017, președintele a primit, la Washington, distincţia „Light Unto the Nations”, premiu acordat de către Comitetul Evreiesc American (American Jewish Committee – AJC) şefilor de stat care s-au remarcat, de-a lungul timpului, prin promovarea valorilor democratice.

 

În trecut, acest premiu a mai fost decernat, potrivit caleaeuropeana.ro, unor personalități precum fostul cancelar Helmut Kohl (1982-1998), fostul premier al Luxemburgului, Jean-Claude Juncker (1995-2013), dar și fostului președinte al SUA, George H.W. Bush (1989-1993).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri