Caută
Close this search box.

Procurorul șef al DNA: Statul trebuie să primească 1 miliard de euro doar din investigațiile DNA

Procurorul-șef al DNA Laura Codruța Kovesi participă la o întâlnire între magistrați și reprezentanți ai fiscului.

Ea a participat la o conferinţă privind recuperarea prejudiciilor produse în dosare în care s-au pronunţat hotărâri definitive.

Șefa DNA este de părere că, dacă banii nu intră efectiv în bugetul statului, nu este o problemă legată de legislaţie, ci de modul în care se ţine cont de hotărârile judecătoreşti, care trebuie respectate.

Am considerat întotdeauna că recuperarea prejudiciului este importantă. Trebuie să avem în vedere specificul investigaţiilor DNA, vorbim de fapte de corupţie la nivel înalt, persoane cu funcţii importante sau averi impresionante. Şi aşteptările noastre sunt mai mari când vorbim de recuperarea prejudiciului”, a spus Kovesi la conferinţa desfăşurată la Centrul de Investigaţii Media.

Ea a afirmat că datele statistice indică faptul că această prioritate a fost îndeplinită, cel puţin de procurorii DNA.

“Sunt nişte cifre relevante. Dacă am depăşit etapa identificării bunurilor, am ajuns în etapa confiscării, dar trebuie să ne întrebăm ce se întâmplă cu aceste hotărâri. Noi, ca procurori, ne-am îndeplinit atribuţiile, mai departe este datoria organismelor financiare”, a mai spus Kovesi.

Ea a precizat că atunci când se vorbeşte de indisponibilizarea bunurilor se face referire doar la cele de pe teritoriul României, însă este interesantă tendinţa infractorilor de a-şi deschide conturi în alte ţări.

Sinteza declarațiilor procurorului-șef al DNA Codruța Kovesi:

– Cred că întâlnirea de azi, care aduce la masă atât magistrați, cât și colegi din instituțiile financiare este importantă.

– În utlimii ani, valoarea bunurilor indisponibilizate de procurori a crescut.

 Am ajuns în punctul în care statul trebuie să primească 1 miliard de euro doar din investigațiile DNA.

 Noi suntem deschiși la colaborare, nu am primit niciun fel de informație scrisă prin care să ni se spună că sunt probleme cu aceste sechestre.

– Sunt peste 990 de hotărâri judecătorești în care s-a dispus confiscarea unei sume de peste 1 miliard de euro, mai departe acestea sunt transmise ministerului de Finanțe.

– Când vorbim de executarea bunurilor, de ce un imobil confiscat printr-o hotărâre judecătorească nu poate fi folosit de o instituție, pentru a economisi acei bani de chirire?

– Din acest miliard de euro trebuie să vedem cât s-a confiscat efectiv.

 

Un răspuns

  1. asta este cuvantul cheie, „cat s-a confiscate EFECTIV”– oricum ar fi , este putin, iar un proverb zice ” pana la dumnezeu, te mananca ingerii”, asa ca niciodata acest -presupus-milliard nu va ajunge in intregime la statul de drept, STATUL PARALEL, isi va trage -din mers- zeciuala…Garantat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri