Rusia este gata să înceapă să producă cea mai nouă rachetă a sa balistică intercontinentală (ICBM) Sarmat. Anunţul a fost făcut luni de un oficial militar rus, citat de agenţia de presă Xinhua.

Declaraţia sa a avut loc la o zi după ce Moscova a anunţat că a testat cu succes noua sa rachetă hipersonică Kinjal. Care, la fel ca Sarmat, ar străpunge scutul antirachetă american, conform oficialilor ruşi.

Rusia: Au fost pregătite instalaţiile de producţie’

În privinţa stadiului de pregătire a (rachetei) Sarmat, pot spune că toate problemele practice, ştiinţifice, tehnice şi de producţie au fost depăşite. Au fost pregătite instalaţiile de producţie necesare pentru numărul de rachete ce va fi comandat de Ministerul Apărării.

, a declarat ministrul adjunct al apărării rus, Iuri Borisov, într-un interviu pentru Krasnaia Zvezda, ziarul armatei ruse. Sarmat urmează să înlocuiască în viitorul apropiat ICBM R-36M2 „Voevoda” (SS-18 Satan, conform codificării NATO). Aceasta intră în dotarea forţelor strategice ruse, a indicat el.

Voievoda, cele mai putenice rachete sovietice din anii 80

Rachetele ”Voievoda”, datând din anii 1980, sunt cele mai puternice din dotarea armatei ruse, capabile să lovească orice tip de ţinte protejate de apărarea antirachetă existentă la ora actuală, conform oficialilor de la Moscova.

Necesitatea înlocuirii acestora a apărut după ce Ucraina a suspendat orice fel de cooperare militară cu Rusia după anexarea Crimeii în 2014 şi a rolului său în conflictul din estul Ucrainei, întrucât racheta ”Voievoda” a fost concepută şi fabricată în Dnepropetrovsk (Ucraina).

Rachetă rusească de croazieră nedetectabilă, motorizată nuclear

La început au fost declaraţii belicoase

În discursul său despre starea naţiunii, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat la 1 martie că Rusia a început să testeze racheta Sarmat care are practic ”o rază de acţiune fără limită” şi poate străpunge orice scut antirachetă.

Această rachetă nu poate fi detectată de niciun sistem de apărare existent. Conform specialiştilor, cu o rază de acţiune de 11.000 de km, Sarmat poate transporta până la 10 ogive nucleare capabile să şteargă de pe faţa pământului o metropolă întreagă. De altfel, caracteristici asemănătoare le are şi ”Voievoda”.

Unii dintre analiştii militari ruşi pun însă la îndoială ”pregătirea Sarmat” pentru lansarea în producţie, atrăgând atenţia ca aceasta s-ar afla încă în stadiu de testare, notează Agerpres.

1 COMENTARIU

  1. Eroare…poate sa strapunga numai scutul de la Devesel….pe celelante,nu….citire dupa ziaristi,pupincuristi americani din colonie…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 8 =