Caută
Close this search box.

S-au oferit voluntari pentru a fi infectați cu paraziți care pot provoca decesul

17 oameni s-au oferit voluntari în cadrul unui studiu medical, unde au fost infectați cu viermi paraziţi care ar provoca o boală mortală numită schistosomiază.

Larvele parazitare de tipul Schistosoma provoacă această boală care poate produce leziuni ale organelor interne sau chiar decesul persoanei infectate. Cu toatea acestea, voluntarii le-au permis cercetătorilor să le implanteze în mână 20 de altfel de larve, potrivit The Independent

Odată ajunse în corpul gazdei, oamenii de ştiinţă conduşi de doctorul specializat în boli infecţioase, Meta Roestenberg, de la Centrul Universitar Leiden din Olanda, monitorizează voluntarii timp de 3 luni. Cu ajutorul acestui studiu, se speră că se va descoperi un vaccin pentru această boală care poate cauza durere cronică şi poate afecta ficatul, rinichii şi vezica urinară.

Celor 17 voluntari li se vor preleva mostre de sânge săptămânal pentru a verifica dacă viermii se mai afla în viaţă. Dacă o moleculă numită CAA va fi găsită în sângele lor, atunci va rezulta că aceştia încă trăiesc. În cadrul acestui experiment medical s-au folosit doar viermi masculi, pentru că aceştia nu pot depune larve, iar voluntarii nu vor avea niciun simptom.

După 3 luni, vor scăpa de infecţie cu ajutorul unui medicament numit praziquante. Totuşi, unele persoane au criticat acest studiu, precizând că voluntarii se expun unui anumit risc, iar la finalul acestui experiment nu le garantează nimeni că viermii vor fi eliminaţi din corp.

Daniel Colley, om de ştiinţă de la Universitatea Georgia, a declarat pentru revista Sciene: “Nu m-aş oferi voluntar pentru asemenea studiu medical, iar dacă aş avea copii, nu i-aş sfătui să o facă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri