Caută
Close this search box.

Sindicatele din penitenciare: Periodic, ne aflăm în situaţia de a corecta dezinformările ministrului Toader

Sindicatele din Administraţia Naţională a Penitenciarelor continuă disputa cu Tudorel Toader, ministrul Justiţiei.

Sindicliştii afirmă că, periodic, trebuie să corecteze ”încercările de dezinformare ale ministrului Justiţiei”. Ei precizează, din nou, că despăgubirea deţinuţilor care au stat în condiţii necorespunzătoare va costa statul între 370 şi 550 de milioane de euro, aşa cum arăta site-ul Federatei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor.

”Periodic, ne aflăm în neplăcuta situaţie de a corecta încercările de dezinformare ale ministrului Justiţiei, care – mai nou – încearcă să ne convingă că, deşi a avansat sume de bani pentru despăgubiri, n-a făcut-o. Probabil că a înţeles dimensiunea dezastrului: această iniţiativa va costa între 370 şi 550 de milioane de euro”, transmit sindicaliştii din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), într-un comunicat de presă postat pe site-ul instituţiei.

Reacţia sindicatelor din penitenciare vine după ce ministrul Justiţiei a scris, pe Facebook, că niciun oficial nu a avansat vreo sumă pentru despăgubiri, ci doar au fost oferite exemple similare din alte state.

Niciun oficial nu a avansat vreo sumă de bani pentru posibile despagubiri ale fostilor detinuti, in sensul hotararii pilot CEDO, referitoare la conditiile necorespunzatoare din penitenciare. Au fost insa oferite exemple similare din alte state – Ungaria, Italia….! Victimele infractiunilor se constituie parte civila in procesul penal, urmand a fi despagubite de catre inculpati, cei care au produs prejudiciul. Statul confisca ceea ce s-a dobandit prin comiterea infractiunilor, a scris Tudorel Toader pe Facebook.

Sindicaliştii din ANP au ataşat şi o înregistrare video cu Tudorel Toader în care acesta declară, într-o conferinţă de pe 20 octombrie 2017: „N-o să propunem 1 Euro sau 2 pe zi pentru c-ar însemna în realitate că nu e despăgubire, aşa (…) 5 Euro, 8 Euro putem pune şi noi, undeva… undeva în zona aceasta (…) noi de la Ministerul Justiţiei vom propune”.

 

Despăgubirile

Tudorel Toader a reacţionat vineri după ce, miercuri, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) a acuzat că intenţia ministrului Justiţiei de a „despăgubi” infractorii aflaţi în penitenciare în perioada 2012-2017 va costa bugetul de stat între 370 milioane de euro şi 550 milioane de euro”.

„Intenţia ministrului Justiţiei de a «despăgubi» infractorii aflaţi în penitenciare în perioada 2012-2017 are, pe lângă caracterul inoportun şi imoral, o importantă influenţă bugetară, având în vedere numărul mare de foşti deţinuţi care vor beneficia de cei 5-8 €/zi de detenţie în condiţii improprii. Concret, la un rulaj total al deţinuţilor estimat pentru perioada 2012 – 2017 de 92.000 de deţinuţi, aceştia fiind beneficiarii, costurile totale pentru bugetul de stat se vor ridica la o sumă cuprinsă între 370 milioane € (la o despăgubire de 5€/zi/deţinut) şi 550 milioane € (la o despăgubire de 8€/zi/deţinut), potrivit unui comunicat de presă al Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).

https://magnanews.ro/2018/03/28/proiectul-lui-toader-propune-despagubirea-infractorilor-costa-intre-370-550-mil-euro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri