Caută
Close this search box.

Teodor Meleşcanu: În România se simte o prezenţă foarte solidă a spionajului rusesc

Meleşcanu

Teodor Meleşcanu, ministrul de Exterene, a făcut azi o declaraţie îngrijorătoare. El susţine că în România ”se simte o prezenţă foarte solidă” a spionajului rusesc.

Întrebat, într-o conferinţă de presă organizată de ALDE Arad despre o eventuală intensificare a spionajului rusesc în ţara noastră, Teodor Meleşcanu a spus, conform Digi24:”Nu ştiu în cifre, dar se simte totuşi o prezenţă foarte solidă în România”.

Totodată, Meleşcanu a comentat şi poziţia Ambasadei Rusiei la Bucureşti, care a calificat anunţul MAE privind expulzarea unui diplomat rus drept „manifestarea nebuniei politice colective”, declarând că ”o nebunie politică a fost atactul de la Salisbury”.

Este vorba despre atacul, în Marea Britanie, asupra spionului rus Serghei Skripal şi a ficei sale, Iulia, cu o substanţă  neurotoxică.

Încălcare a convenţiilor internaţionale

”A încerca să spui că atunci când se reacţionează la o nebunie este tot o nebunie, mi se pare greşit. Ceea ce s-a întâmplat este un fapt fără precedent în epoca noastră, numai în timpul războiului rece se ajungea la asasinarea unor agenţi care trecuseră de altă parte. Din punctul de vedere strict juridic, o acţiune de folosire a unor substanţe neurotoxice pentru a anihila un agent pe teritoriul altei ţări este o încălcare a Convenţiei internaţionale privind interzicerea folosirii armelor chimice”, a spus ministrul de Exterene.

Meleşcanu a răspuns şi unei întrebări privind rostul solidarităţii României faţă de Marea Britanie: ”Aşa cum noi ne dorim solidaritate din partea ţărilor partenere în cadrul NATO şi UE, aşa şi acestea se aşteaptă la solidaritate din partea noastră. Nu uitaţi că în ceea ce priveşte prezenţa unor trupe NATO pe teritoriul României, Marea Britanie a fost după SUA cel de-al doilea mare contributor. Noi am avut o decizie foarte echilibrată de a da un semnal de solidaritate şi nu am exagerat prin numărul celor pe care i-am expulzat, este vorba de un singur diplomat, un consilier diplomatic”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri