Caută
Close this search box.

VIDEO În underground dialog cu Paul Manolescu, solistul trupei EYEDROPS

Interlocutorul meu se încadrează foarte bine la rubrica pe care am dedicat-o la Magnanews tinerilor artişti. Pledez pentru tine(ri). O rubrică de interviuri cu tineri reprezentanţi ai artelor.O rubrică pe care am decis să o intitulez „Pledez pentru Tine(ri)”,preluând declarat, denumirea pusă în circulaţie de Festivalul de teatru de la Piata Neamţ. Sunt convinsă că partenerii mei de dialog merită, pe deplin, dreptul la promovare! Sunt la vârsta la care primesc, un paşaport în alb la categoria excelenţă.

Astăzi este vorba despre Paul Manolescu absolvent al secţiei de regie a U.N.A.T.C “I.L.Caragiale” care a decis să aleagă muzica şi este de câţiva ani solistul trupei EYEDROPS împreună cu care a lansat un nou concept de concert. Este vorba despre „Silent Concert ” care presupune un alt mod de a asimila experiența live și de a relaționa cu publicul. Premiera a avut loc în noiembrie 2017 când formația a susținut un recital în cadrul TEDx Sibiu. Au trecut câteva luni şi pe 9 februarie 2018 băieţii au “recidivat”, alegând un spaţiu inedit, au concertat în Cărtureşti Carusel, cu ocazia împlinirii a trei ani de existenţă a uneia „dintre cele mai frumoase librării din lume”. Numărul celor care au ascultat concertul live, care s-a auzit în căști pe toată suprafața librăriei, a fost limitat din cauza spaţiului la 300, eu, ascultându-le piesele cred că muzica lor merită să beneficieze de promovare, de un strop de „publicitate pozitivă”.Dacă răsfoim o scurtă prezentare a trupei EYEDROPS aflăm că și-a început activitatea în 2012, cu piese în limba engleză dar, din 2015 şi-au consolidat poziția pe piața românească de muzică, lansând piese în limba română, “Prezent” şi “Bicicleta” sunt doar două titluri care recomandă ascultătorilor una dintre cele mai inovatoare trupe de gen din peisajul autohton.

Trupa EYEDROPS sau Paul Manolescu, Adrian Cristian Maraloiu, Dragoş Strat, Cătălin Constantin, Andrei Marica

Concertele EYEDROPS … “ energizante și generatoare ale unei stări de puternică melancolie. Temele abordate în cântecele Eyedrops sunt de natură socială și spirituală, cu un puternic accent pe tema renunțării la frică, în toate formele ei.” Din activitatea recentă a trupei se remarcă: participarea la deschiderea concertului MUSE de la București din vara lui 2016, prezența în cadrul festivalurilor Sound Vision, Musai Fest sau Street Delivery Timișoara, precum și concertul din cadrul TIFF 2017 ori cel susținut la Londra în cadrul Feast 2017. Anul trecut, pe 24 aprilie 2017, formația EYEDROPS a lansat primul său album, intitulat PREZENT într-un concert sold-out susținut la Expirat Halele Carol.Despre album, băieții spun: „ piesa PREZENT reprezintă o destinație și un început de drum.Este rezultatul tuturor întâlnirilor și rătăcirilor, reușitelor și greșelilor noastre. Ea aparține în egală măsură tuturor celor pe care i-am bucurat sau deranjat, tuturor celor care ne-au arătat calea, prin puterea exemplului sau opoziție, prin critici sau sprijin necondiționat. După această scurtă prezentare îi dau cuvântul solistului Paul Manolescu să spună, ilustrând şi cu vorbe şi cu note, adică link-uri ale melodiilor de succes, să vorbească despre el, despre ei Trupa EYEDROPS care are îndrăzneala să se impună pe piaţa atât de aglomerată a muzicii contemporane…

– Îţi propun un monolog mai degrabă decât un dialog. Eşti regizor şi ştii foarte bine care ar fi „lungimea” ideală a unei astfel de confesiuni care să cuprindă şi informaţii despre colegii din formaţie. Cine sunt, ce pregătire au, ce gânduri, ce proiecte comune vă unesc?

– Suntem o trupă destul de eclectica din punct de vedere profesional: un regizor, un editor video, un inginer, un medic, un art director… Intenţia comună ar fi aceea de a face muzica pe care ne dorim să o ascultăm. Marele noroc a fost ca muzica respectivă sa fie aproximativ aceeaşi în imaginarul tuturor celor implicaţi. Cred că mare parte din libertatea noastră vine din faptul că nici unul dintre noi nu are pregătire muzicală și nu am apucat să cunoaștem „regulile”.

– Trupa EYEDROPS vine în faţa spectatorilor ( vreau să identifici care este publicul vostru ţintă, dacă există, totuşi, o limită de vârstă? ) apoi voi veniţi cu un nume pe care vreau să-l “descifrezi”.  Eyedrops, Picături în ochi… pentru cel de-al treilea ochi , acela al sufletului?

– Numele vine de la dorinţa noastră de a aduce oamenii mai aproape de ei înşişi, indidferent de vârstă. Te poţi intoarce oricând la tine şi călătoria durează mai puţin de o secundă. Am observat chiar că la concertele noastre vin destul de mulţi spectatori trecuţi de 40 de ani, ceea ce mă bucură enorm. E fix ceea ce îmi doream să se întâmple: un mix de generaţii din care toată lumea câştigă.

– Privind în viitor, un imaginar catalog al muzicii uşoare româneşti ,unde vom regăsi, peste câţiva ani, Trupa EYEDROPS ?

Cu sigurantă, la litera E. Glumesc… Dacă ar fi să ne raportam la industria muzicală ca la o familie, cred că mi-ar plăcea ca EYEDROPS să fie un fel de unchi mai îndepărtat, despre care nu prea ştii niciodată cu ce se ocupă exact, şi care se lasă mai greu purtat pe la mesele festive din familie, dar iese în oraş cu nepoţii, fără ştirea părinţilor. Cred că puterea ne vine din ancorarea în propriile valori, oricare ar fi ele. Când începi să crezi în mizele şi asteptările create de alţii îţi ratezi şi sansa de a ajunge acolo unde îţi era menit să fii.

– Această „schimbare de direcţie” a ta spre muzică, a avut un motiv anume? Erai tânăr regizor şi unul care promitea în breaslă… Ştiu că tata, pictorul Gabriel Manolescu este absolvent al Politehnicii, şi-a început cariera ca inginer, a avut vreo influenţă în decizia ta de “reorientare “, să zicem, modelul patern? Sau cel matern, mama cunoscută jurnalistă…

– Motivul a fost acela că ştiam prea multe despre lumea filmului, şi ajunsesem să mă identific cu un rol care nu îmi aparţinea. E foarte multă politică şi sunt foarte multe relaţii „de jonglat” până la a face un film, iar firea mea nerăbdătoare, am constat că e cu totul incompatibilă cu un astfel de efort de lungă durată. Muzica oferă o libertate mult mai mare, iar rezultatul muncii tale se vede mai repede, fie el bun sau rău. De asemenea, „industria” muzicii este mult mai puţin instituţionalizată decât cea a filmului, iar acest fapt stimulează şi susţine creativitatea.În ceea ce priveşte influenţa tatălui meu, sunt sigur ca felul în care am fost crescut şi modelele pe care le-am avut în familie m-au învăţat că, nu e niciodată prea târziu să faci ceea ce îţi place. La mine schimbarea a venit undeva în jur de 28 de ani, şi a fost mai degrabă o “aducere aminte”, fiindcă mai cântasem şi în liceu. Faptul că mama e journalist mi-a dat probabil pasiunea pentru cuvântul scris, iar dat fiind faptul că ai mei s-au cunoscut la un cenaclu SF la Preoteasa, unde eu am luat ulterior primul contact cu o sală de repetiții, mi-a părut dintotdeauna a fi o întâmplare premonitorie.

– O trupă tânără trăieşte din muzică dar are nevoie şi de fiananţare…nu dezvolt întrebarea, te las să “glosezi”…

Eu sunt  optimist, si cred ca se poate trăi din muzică în România şi fără compromisuri. Nu sunt numeroase cazurile celor care au reușit, dar e încurajator că ele-aceste cazuri-  există. Aici, la noi, dacă publicul te place şi te vrea, nu prea poţi fi oprit din drumul tău. De altfel cred că, nimeni nu te poate ajuta, dacă nu ți-e scris… să fii “în peisajul acela”. În undeground, cum îi spune „zonei” noastre, oamenii simt imediat lipsa sincerității . N-ai scăpare, și dacă nu ești tu însuți, n-ai nici o şansă ca alții să se regăsească în tine.

Trupa EYEDROPS sau Paul Manolescu, Adrian Cristian Maraloiu, Dragoş Strat, Cătălin Constantin, Andrei Marica

 Site: http://www.eyedrops.ro/

Facebook: https://www.facebook.com/EyedropsBand

YouTube: https://www.youtube.com/user/EyedropsBand

Bandcamp: https://eyedropsband.bandcamp.com/

VIDEO:

Bicicleta: http://y2u.be/sak0bU7GbO4

Ecou: https://youtu.be/tOL9t4LPFHY

Hei: http://y2u.be/GKjvFrdxFMI

Prezent: http://y2u.be/vnqPVYcioPc

 SILENT: https://youtu.be/i0wIQ_7__U0?t=7m23s

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri