Caută
Close this search box.

Conf.Dr. Maria Nițescu despre masa de Paște: Stabilim meniuri care să combine preparatele din carne cu legume

După un post destul de lung, vin mesele încărcate de Paşti cu mâncăruri destul de grele. Cum ar trebui să mâncăm în ziua de Paşti ca să nu avem probleme, iată o întrebare la care ne răspunde conf.dr. Maria Nițescu, specialist în igiena alimentaţiei şi nutriţiei de la  Institutul Naţional de Boli Infecţioase ,,Prof dr Matei Balş,,.

Conf.dr. Maria Nițescu
”Alimentaţia  românilor  în zilele de Paşti, conform tradiţiei, este bogată în alimente de origine animală, grăsimi şi zahăr. Ouă roşii, drob, salate aperitiv cu maioneză, ciorbă, sărmăluţe, friptură (şi nu doar de miel), pască şi cozonaci, reprezintă doar câteva dintre preparatele acestor zile. Pentru o persoană care are un stil de viaţă sănătos, o stare bună de sănătate şi o greutate optimă, totul poate  fi ţinut sub control.
Nu se întâmplă nimic dacă mâncăm un ou fiert şi o felie de cozonac dimineaţa, o friptură cu legume la prânz  şi drob cu salată, la masa de seară. Printre mese,consumăm o gustare cu o felie de pască şi un fruct şi iată că vom mânca din toate preparatele tradiţionale. Chiar dacă aportul caloric poate fi puţin mai mare decât în mod obişnuit, având câteva zile libere, putem să ieşim la o plimbare mai lungă şi totul va fi bine.
Într-un scenariu mai realist, în care Sărbătorile de Paşti înseamnă întâlnire cu rudele şi prietenii, acasă sau nu, cu excepţia micului dejun care durează ceva mai puţin, totul se petrece în jurul unei mese pline. De aici şi numeroasele probleme medicale ce apar şi în acest caz, situaţia poate fi ţinută sub control dacă moderaţia,nu este doar un cuvânt, ci şi măsura în stabilirea porţiilor.
Stabilirea unor meniuri care să combine preparatele de carne cu legume şi să nu fie prea bogate caloric (mă refer aici la mărimea porţiilor), reprezintă o bună cale pentru a evita orice inconvenient. Alături de preparatele tradiţionale ce ar trebui consumate la mese diferite, este bine să asociem şi multe legume. În acest fel, consumând garnituri pe bază de legume şi salate, prin fibrele conţinute, putem ”fenta” stomacul, obţinând mai repede starea de plin,  fără prea multe calorii. Nu este de neglijat nici respectarea unui interval de 1-2 ore între felurile de mâncare servite, atunci când masa se întinde pe o perioadă de timp mai lungă. Desertul ar fi bine să nu fie servit la final de masă, ci ca gustare, alături de fructe”, a declarat conf.dr. Maria Nițescu.

Moderația, cuvântul cheie

Dacă alegeţi să consumaţi alcool, moderaţia este cuvântul cheie şi în acest caz.
”Un pahar cu vin roşu în timpul mesei sau după masă pentru femei şi două pahare pentru bărbaţi, reprezintă cantitatea optimă, evitând astfel apariţia unor manifestări neplăcute. Și totuşi, chiar dacă e sărbătoare, nu uitaţi să faceţi  mişcare! Întotdeauna, o plimbare după masă este un plus adus sănătăţii noastre!
Este recomandat ca persoanele care urmează anumite diete restrictive ca parte a terapiei în afecţiuni acute sau cronice,după caz, să discute cu medicul curant despre adecvarea alimentaţiei din aceste zile a subliniat specialistul în igiena alimentaţiei şi nutriţiei”, recomandă conf.dr. Maria Nițescu.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri