Caută
Close this search box.

ÎCCJ, veridict de încălcarea a Legii concurenţei de către Orange. Şi Vodafone aşteaptă decizia instanţei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dat un verdict irevocabil de încălcarea a Legii concurenţei de către compania Orange.

Oragne „a abuzat de poziţia sa dominantă în relaţia cu firma SC Netmaster Communications SRL”, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenţei.

„Orange şi Vodafone aveau obligaţia de a respecta atât reglementările autorităţii din domeniu
(ANCOM), dar și prevederile din domeniul concurenţei, respectiv, nu aveau voie să își
folosească în mod abuziv poziţia dominantă”, susţine acceaşi sursă.

De asemenea, instanţa a redus amenda de la 147,9 milioane de lei (34,8 milioane de euro) la 110,9 milioane de lei (23,83 milioane de euro).

„În anul 2011, Consiliul Concurenţei a sancţionat companiile Orange şi Vodafone pentru că au refuzat să acorde firmei Netmaster accesul la reţelele lor de telefonie. „Cele două companii deţin monopol în propriile reţele, iar conform normelor europene în domeniul concurenţei, un refuz al unei companii dominante poate reprezenta un abuz, în absenţa unei justificări obiective. Orange şi Vodafone aveau obligaţia de a respecta atât reglementările autorităţii din domeniu (ANCOM), dar şi prevederile din domeniul concurenţei, respectiv, nu aveau voie să îşi folosească în mod abuziv poziţia dominantă”, precizează Consiliul Concurenţei.

„Companiile care deţin poziţie dominantă pot adopta orice strategii necesare pentru a-şi apăra interesele comerciale, însă trebuie să aibă un comportament nediscriminatoriu în relaţiile cu companiile mici – clienţi, furnizori, concurenţi”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Cele două companii, Orange şi Vodafone, au atacat în instanţă decizia Consiliului Concurenţei. Curtea de Apel Bucureşti a avut soluţii diferite în cele două cazuri şi, ca urmare, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie le-a trimis din nou la prima instanţă, pentru a fi rejudecate. Astfel, în 2017, Curtea de Apel Bucureşti a rejudecat dosarele confirmând încălcarea Legii Concurenţei de către cele două companii.

În cazul Orange, decizia a fost confirmată de ÎCCJ, iar dosarul Vodafone urmează să se judece de ÎCCJ în acest an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri